http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-10-17 00:36

A soproni öregdiákok Nagycenken

|

A hagyományok szerint a soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társasága az első éves tanulók szeptember 21-i fogadalomtételét követően október elején emlékezett névadójára Nagycenken.

Először Németh Kálmán elnök Széchenyi István szobra előtt méltatta a legnagyobb magyart, majd az Ybl Miklós által tervezett neoromán stílusú plébániatemplom megtekintése után a résztvevők lerótták kegyeletüket Széchenyi István nyughelyén a Széchenyi-mauzóleumban. (Ennek felújításához az elmúlt évben az Országos Széchenyi Körrel közösen szerveztek jótékony-célú orgona hangversenyt.)


Kertész Zoltán öregdiák, a mauzóleum gondnoka szakavatottan, vetített képekkel ismertette a család és a mauzóleum történetét. – Itt Szalay Csaba megemlékezett a mauzóleum első, lelkes vezetőjéről, Pölcz Pista bácsiról (aki gyerekként még a Széchenyi-családnál szolgált). Ő nemzedékekkel ismertette és szerettette meg Széchenyi István életművét. Ezt Kertész Zoltán azzal egészítette ki, hogy sajnos manapság vezetőink gyakran hivatkoznak Széchenyire, de Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László után egyetlen vezető politikus sem rótta itt le kegyeletét, és az iskolai tantervekben sem szerepel nemzeti nagyjaink sírjának felkeresése.

 

Szalay Csaba