http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-10-15 10:13

Ünnepeltek Nyíregyházán

|

2013-ban ünnepli fennállásának 95-dik évfordulóját a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium. Ebből az alkalomból szeptember 20-21-én több rendezvényre került sor.

 

2013-ban ünnepli fennállásának 95-dik évfordulóját a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium. Ebből az alkalomból szeptember 20-21-én több rendezvényre került sor. A megemlékezés szeptember 20-án az intézmény előtt álló Széchenyi-szobor és a Széchenyi Kör által állított emlékoszlop megkoszorúzásával kezdődött.

A nap további részében tanulmányi, sport-és játékos vetélkedőket szerveztünk diákjaink számára. Idén is megrendeztük a tavaly nagy sikert aratott „Széchenyi szeretlek” vetélkedőt, amelyben tanárok és tanulók részvételével a „kékek” és a „pirosak” vívtak ádáz küzdelmet egymással a közönség bevonásával.

A játékosok és a közönség is szórakoztató formában kerülhetett közelebb a „legnagyobb magyar” életéhez és munkásságához. A népszerű televíziós vetélkedő mintájára volt például „Ne szólj szám”, „Szóbeszéd”, „Soroló”, „Ki nevet a végén”. Az iskola közössége a játékokon keresztül ismerhette meg intézményünk múltját, a régen és a ma is itt tanító kollégákat. A vetélkedő nem csak a diákok tudatformálásában játszott szerepet, hanem fontos közösségszervező ereje is volt.


Szeptember 21-én iskolánk tanárai , diákjai és a meghívott vendégek színvonalas zenés irodalmi műsor keretében emlékeztek meg gróf Széchenyi István születésnapjáról. Öregdiákok idézték fel élményeiket és méltatták „a Széchenyit”, mint olyan almamátert, amely meghatározta egész életpályájukat. Hagyományosan az ünnepi megemlékezés keretében került sor a Széchenyi Emlékérem átadására, amely az intézmény legmagasabb erkölcsi elismerése. Este egy jó hangulatú bál keretében régi és mai „Széchenyisek” mutathatták meg tánctudásukat.


2013. október 3-án a nyíregyházi Széchenyi körösök egy kis csoportja találkozott Nyíregyháza Örökösföld nevű városrészében, ahol tavaly ősszel Széchenyi tiszteletére eperfát ültettünk. Örömmel állapítottuk meg, hogy az eperfa a gondos kezeknek köszönhetően szépen fejlődik, és szokásunkhoz hűen nemzeti színű szalaggal díszítettük.

Finom falatok és jó bor fogyasztása közben megbeszéltük az elkövetkezendő időszak legfontosabb teendőit. Megegyeztünk abban, hogy egy emlékfal készítésével mutatjuk be a szabolcsi csoport 25 éves tevékenységét, amely iskolánk Széchenyi Klubjában kap állandó helyet.

Előadás keretében idézzük fel Széchenyi Tisza szabályozásában végzett tevékenységét. A további feladatokat a nyíregyházi Széchenyi étteremben fogjuk megbeszélni.


Nyíregyháza, 2013. október 12.

Kubik József
szabolcsi csoport elnöke