http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-09-02 12:43

Széchenyire emlékeztek Kőszegremetén

|

A hagyományokhoz híven, az avasi Kőszegremetén, ahol az egyik első szabadtéri Széchenyi emlékmű áll, születésnapja alkalmából most is szeptember első napjaiban emlékeztek a legnagyobb magyarra.

 

Az ünnepség ezúttal is a helyi református templomban kezdődött, Sziszik József lelkipásztor hirdetett igét, majd a sokadalom a falu fölött álló, 1861-ben emelt Széchenyi-obeliszkhez zarándokolt, ahol a szatmárnémeti Bartók Béla zenekar frissítő múzsikával, 48-as dalokkal várta a vendégeket. Sike Lajos újságíró, az Országos Széchenyi Kör nevében is köszöntötte az egybegyűlteket, köztük magyarországi vendégeket és a közélet számos neves képviselőjét, mint Pataki Csaba szenátor, Erdei D. István parlamenti képviselő és Riedl Rudolf a Szatmár megyei tanács alelnöke. Sike javaslatára az egybegyűltek egyperces csenddel adóztak a nemrég meghalt Katona Tamás neves budapesti történész, az Antal-kormány külügyi államtitkára emlékének, aki több alkalommal is jelen volt és beszédet mondott a remetei Széchenyi-ünnepségen.


 Erdei D. István parlamenti képviselő előadása

 

A mostani megemlékezésen először Pataki Csaba szenátor méltatta Széchenyi életének és munkásságának mához szóló üzenetét, majd Tisler Ibolya, a kolozsvári magyar főkonzulátus munkatársa mondta el ünnepi beszédét. Erdei D. István parlamenti képviselő előadását a Hitel aktualitására építette: külön kiemelve már a nagy hatású mű mottóját is: Az erős ellenáll, a gyenge kétségbeesik!. Érdeklődéssel hallgatta a sokadalom a Szatmár megyei hagyományőrző központ igazgatójának, Pop Felecian előadását is, aki Széchenyi és a románok címmel méltatta Széchenyi európaiságát.

 

 

 

A megemlékezés végén, még a koszorúzások és a Szózat eléneklése előtt egy rendkívüli pillanat következett: Ludróczki Sándor, Avasújváros nagyközség polgármestere (Remete is oda tartozik közigazgatásilag) a település díszpolgárává avatta Sike Lajost, aki a Széchenyi emlékek ápolásán túl, szavait idézve, „nagyon sokat tett szülőföldjéért”. Kezdeményezése nyomán, civil összefogással, éppen a mostani ünnepségre fejeződött be a falu központjában álló régi iskola renoválása, amelyben a település múltját bemutató néprajzi múzeumot rendeznek be.


Különben a rendezvény egész nap tartott. A díszebéd után többféle program, így színházi vidám műsor, néptánc, népzene szórakoztatta a közönséget, majd utcabál következett, amit éjfélkor tűzijáték zárt.

 

SL