http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-06-24 15:47

A Kisalföld 2013.06.24-ei cikkéről

|

A Kisalföld 2013.06.24-ei számában Gosztonyi Miklós írt cikket, „Hungarikum lesz a legnagyobb magyar életműve?” címmel.

A tudósításban megszólal Wischer Istvánné nagycenki lakos, Szentkuti Károly, az Országos Széchenyi Kör alelnöke és Bugledich Attila, Nagycenk alpolgármestere.

 

Gondolom, hogy nem csak a megszólalók, hanem - igen sokan - mindazok, akiket képviselnek, pártolják Széchenyi szellemi hagyatékának hungarikum rangjára való emelését.


Véleményem szerint azonban ez a cél azért lesz nehezen elérhető, mert mi magyarok nem tudjuk, hogy miről is van szó. Ennek indoklására csak két okot hoznék fel, mindkét akadályt egyidejűleg kellene mérsékelni:


1. Hatalmas a szakadék a Széchenyi-hagyaték és az oktatott Széchenyi-ismeret mennyisége között. Magyarul: nagyon alacsony - még a diplomások körében is - a Széchenyi-ismeret.


2. Az életmű jelentős részészéhez nem lehet hozzáférni.


Esetleg megfordítva a logikát: A hungarikummá válás kiemelt figyelmet és védelmet jelenthet, amelynek hatására lassan elhárulhatnak az akadályok.


Mindezekből megfogalmazható a feladat is: a Széchenyi nevét viselő szervezetek tagjainak, illetve a Széchenyi-tisztelő személyeknek fokozott erővel kell ezen ügy érdekében tájékozódni és támogatókat szerezni.


Örömteli, hogy a Kisalföld megjelentette ezt az írást, mert fontos momentum a Győr-Moson-Sopron megyei polgárok tájékoztatása, ahol köztudomású, sok Széchenyi-tisztelő él.

 

Őszintén remélem, hogy e cél érdekében az összefogás meghozza a kívánt eredményt.


A Kisalföld cikke itt olvasható>>


Az aláíró ív innen letölthető>>


A felhívás itt olvasható>>

Buday Miklós