http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-04-19 16:41

Széchenyi gyászleplének egy darabja

|

Dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke a Széchenyi Akadémia idején közszemlére tette féltett kincsét, gróf Széchenyi István gyászleplének megmentett darabját.

Gróf Széchenyi István gyászleplének egy darabját Széchenyi-tiszteletből, kegyeleti okból egy kortárs pap megmentette.  A textilia történetét az adománylevelek tartalmazzák.
A mellékelt két adományozó levél a gyászlepel hányattatásának történetét is elmeséli.

 

Az első tanúsítvány szövege

Ezennel tanúsítom, hogy a csatolt 28x40 cm nagyságú fekete alapon arannyal átszőtt beszegélyezett bizánci keresztekkel mintázott fekete szövet darab a Széchenyi család nagycenki kápolnájának felszereléséből származott, melyet dr. Szántó Antal esperes mentett meg 1945-ben az elpusztulás elől. A szövetdarab alkotórésze volt annak a gyászlepelnek, mellyel Széchenyi István koporsója volt leterítve 1860. április 12-én, temetése előtt.


Czuczor Endre

 

 

 

 

 

 

 

A második tanúsítvány szövege

Tanúsítom, hogy ezen 28x40 cm-es szövetdarabot Czuczor Endrétől 1967-ben kaptam Sopronban, aki szolgálataimért hálából adta nekem, aki akkor a marosvásárhelyi múzeum főkönyvelőjeként dolgoztam.
Az elmúlt évtizedekben többször a bölcsőben kellett rejtegetni és most hogy kedves rokonom gróf Széchenyi István életműve érdekében munkálkodik, ezért ajándékozom dr. Cserháti Lászlónak, tegye a szövetet legjobb belátása szerint oda, ahol a nyilvánosságot is szolgálhatja.


Marosvásárhely, 1991. augusztus
                                    Vajda Zoltánné


Papp Éva