http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-04-19 06:05

Széchenyi Akadémia 2013

|

Április 10 és 14 között, a nagycenki kastély adott otthont a múlt század harmincas éveire visszanyúló hagyományokkal rendelkező Széchenyi Akadémiának, melynek témája idén az innováció volt. Sokan azt gondolták, hogy a manapság divatos szónak nem sok köze lehet Széchenyihez. De akik végighallgatták az előadássorozatot, meggyőződhettek arról, hogy milyen nagy jelentősége van a technikai fejlesztésnek, és korának legnagyobb innovátora Széchenyi volt.

Gróf Széchenyi István minden gondolatával, minden tettével a nemzet felemelkedését, az ipar, a kereskedelem, a mezőgazdaság megújulását szolgálta.


Az első napon Péchy Mária, a Széchenyi Kör elnökének megnyitója után dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke tartott rendkívül érdekes előadást Széchenyi üzenete a mának címmel. A második előadó Ormos Balázs, a Nyugat-magyarországi Egyetem Széchenyi István Lovasképző Központ igazgatója volt. Mindannyian figyelemmel hallgattuk a lovarda jelenéről szóló beszámolót, de főleg a jövő terveinek megvalósulását várjuk őszinte érdeklődéssel.


A második napot Sopronban töltöttük. Reinhoffer Zsuzsanna vezetésével ismerkedtünk a várossal, megtekintettük a Zettl-Langer gyűjteményt, a Fórum Múzeumot. Az összefoglaló itt olvasható. A Széchenyi Gimnáziumban találkoztunk Perkovátz Tamás vállalkozóval, aki ismertette velünk a helyi fizetőeszköz, a soproni kékfrankos jelentőségét.

 

 

A harmadik nap első előadója Szauter Ferenc, a győri Széchenyi István Egyetem tanársegédje volt, előadásának témája a gépjárműfejlesztés volt. Bemutatta azt a kisfilmet, mely tanítványai napelemes, saját építésű autójának működési elvét és nemzetközi versenyeken elért sikereit ismerhettük meg. A következő két előadó a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkatársai voltak. Dr. Gács János a szellemi tulajdon védelmének fontosságát és gyakorlati megoldását, míg dr. Závori Zoltán a vasút fejlesztésének lehetőségeit ismertette. Szentkuti Károly, az Országos Széchenyi Kör alelnöke a Gyurkovics-hagyaték kiállítása kapcsán a modern múzeumpedagógiáról tájékoztatta a hallgatóságot.


A negyedik nap első előadója dr. Horváth Attila egyetemi docens, az ELTE JTK Jogtörténeti tanszék vezető helyettese volt. Előadásában Széchenyit mint újítót mutatta be. A gróf széles körű érdeklődésének bizonyítéka, hogy mind a profitot hozó (hengermalom, gőzhajó, vasút stb.), mind a profitot nem hozó ( színház, MTA stb.) terület fejlesztését fontosnak találta. A megújult Széchenyi Fórumról tájékoztatott Buday Miklós, a Széchenyi Alapítvány elnöke. Bemutatta az új portálrendszert, megtudhattuk, hogyan kapcsolódhatunk be ennek munkájába. Így egyes portálok szerződéses kapcsolatba kerülhetnek az egész portálrendszert üzemeltető főszerkesztővel, aki nem más, mint Buday Miklós.
Nagy érdeklődéssel vártuk dr. Csorba Lászlónak, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának tájékoztatóját a nagycenki kastélymúzeum jövőjéről. Elhangzott, hogy a kastélymúzeumnak saját vezetőre, múzeumpedagógusokra lenne szüksége, de a főigazgató úr hozzátette, hogy erre pillanatnyilag sajnos nincs anyagi fedezet.
Új könyvét és megírásának történetét ismertette Kő András sportújságíró, író. A könyv címe: A cenki István-nap: Vendégségben Széchenyi Istvánnál. Az író az 1840. augusztus 20-i kastélyavatóval egybekötött István-nap megünneplésének történetét írta meg három fennmaradt dokumentum alapján úgy, ahogy akár meg is történhetett volna.
Az előadássorozatot Papp Éva, a szegedi tagcsoport titkárának vetített képekkel illusztrált előadása zárta, melynek címe ez volt: Hogyan vélekedett gróf Széchenyi István a lovakrul?

 

Az előadások után Stégerné Tusa Cecília az Országos Széchenyi Kör elnökségi tagjának vezetésével felidéztük az eseménydús napokat, kérdéseire felfrissítettük az előadásokon szerzett tudásunkat. Péchy Mária elnök megállapította, hogy mindannyian méltók vagyunk a Széchenyi Akadémia elvégzését igazoló oklevelek átvételére.

A rendkívül érdekes, színvonalas Széchenyi Akadémia szervezésében a legnagyobb munkát Péchy Mária elnök végezte, köszönet érte. Köszönettel tartozunk Bugledich Attila alpolgármester úrnak is, aki minden segítséget megadott a Széchenyi Körnek.


Papp Éva