http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 

1/2013 A Széchenyi Fórum hírlevele

|


Minden Kedves Olvasónknak  boldog új évet kívánnk!

 

 

Egy gondolat

 

„Honunk felemelkedésének mélyebb köve tehát a Hitel a nevelésnél ugy e? ’S azért mely hiábavaló beszéd, melyet sokszor köz tapssal kéntelenítetünk hallani "maradjunk szabadok, habár szegények leszünk is", – mert akárki mit ábrándoz, csak a’ vagyonos nemzet szabad. Egyes személyekrül Franklin azt mondja "könnyebben összerogy az üres, mint a teli zsák."

Az, ki jobban bírja magát, rendszerint függetlenebb, mint az, ki néha más segedelmére kénszerül, többet tudhat, mert élelmére nincs annyi gond, több ideje marad öntapasztalására, gyermekeit jobban nevelheti ’s a’ t.

'S ha lépve megyünk előre, úgy látszik, hogy a mező virágzása, kereskedés sikere ’s lakosok fényes bőre a szabadsággal mindég karöltve jár; a szegénységbül ellenben elaljasodás, abbul pedig végre szolgaság leend… „

(gróf Széchenyi István: Hitel / A magyar birtokos szegényebb mint birtokához képest lennie kellene)

 

 

 

HÍREK

 

 

Meghalt Faragó Kálmán barátunk.

 

Elment a „vén zászlótartó” és már a gróf úrnak jelenti a legújabb eseményeket Cenkről. A nekrológot Egervölgyi Dezső írta, itt olvasható.

 

 A temetés 2013. január 12-én lesz a Nagycenki temetőben.

 

 

***

 

 

A Széchenyi-bált a legnagyobb magyar  tiszteletére 2013-ban is megrendezi a Széchenyi Társaság és a Hotel Gellért .

 

A Széchenyi-bál

- hagyományosan február első szombatján - 

a Gellért Szállodában
2013. február 2-án lesz.

 

A Széchenyi-bál meghívóját mely tartalmazza az est részleteit itt tekintheti meg.

 

Asztalfoglalás (belépőjegy vásárlás) a 36 1 889-5437  telefonszámon lehetséges.

 

További információért kapcsolódjon a Széchenyi-bál honlapjára.

 

***

 

Pályázat

 

A Széchenyi Alapítvány működési pályázatához (a kommunikációs kapcsolatainak fejlesztésére) a minimális 250 000 forintot kapta.

A szakmai pályázatunk várólistára (443. helyre) került, ami gyakorlatilag elutasítást jelent. A témánk: „Fehér foltok a Széchenyi-életműben” című konferencia szervezése volt. Ha kiírják 2013-ra a pályázatot, akkor újra pályázunk, mint a Széchenyi-életműhöz kapcsolódó egyik legfontosabb feladatra.

 

A Széchenyi Alapítvány 2012. évi terveiről, amelyek átnyúlnak a 2013. évre is bővebben

 

A Nemzeti Együttműködési Alap által kiírt "Civil szervezetek működési célú támogatása 2013" c. pályázati felhívására a Széchenyi Alapítvány is nevezett. 

Értesítésük szerint, hogy a NEA-KK-13-M-0985 pályázati azonosítószámú, Széchenyi-ismeret növelése - különös tekintettel az ifjúságra címen benyújtott pályázatunk a Pályázati kiírás és a Pályázati Útmutató 12. pontja alapján érvényes.

Várjuk az elbírálását.

 

***

 


Kérjük

 

Az Országos Széchenyi Kör hivatalos megalakulásának 30 éves évfordulójára emlékkönyv kiadását határozta el. A munka folyamatban van, nagyon sok fontos írás érkezett be, viszont a kiadására irányló pályázatot elutasították. Így szerényebb tartalommal jelenhet majd meg az emlékkönyv.

Előzetesen közzé tesszük 1982-től a 3428 elemű taglistát. A lista kapcsán kérjük annak ellenőrzését és várjuk a tagok észrevételeit, illetve az esetleges pontosítást. bővebben

 
***

 

Érdekesség

 

Sok érdekességre találnak, ha a Széchenyi Fórum.hu honlapon böngésznek; többek között témakörök szerint kereshetnek rendezvényeikre előadókat. A dokumentumtárunkban esszéket, megemlékező beszédeket találnak, de letölthetnek keresztrejtvényt is.

 

„Nevelés által az emberbűl mindent képezhetni.” (gróf Széchenyi István: Önismeret) 

Jelen hírlevelünkben Dr. Gesztesi Enikő: Gróf Széchenyi István tanulmányai, iskolai képzése című fontos tanulmányára hívjuk fel a figyelmet.

 

 ***

 

 

Könyvajánló

 

Kő András: A cenki István-nap (Vendégségben Széchenyi Istvánnál)

Névnapot és kastélyavatót tartott gróf Széchenyi István 1840. augusztus 20-án Kiscenken a reformkori politikai elit színe-java számára.

(Az idei Széchenyi-bál menüjét az 1840. augusztus 20-i cenki István nap étlapja ihlette.) bővebben

 *

 

Széchenyi mint magánember

A 2011-ben megjelent kötetben jeles kutatók kilenc tanulmánya tárja elénk Széchenyit, bemutatva őt azokban a helyzetekben, amikor nem felajánl, épít, teremt, alkot, tesz; hanem egyszerű ember... bővebben

 *

 

Spira György: Széchenyiről

Spira György (1925-2007) történész, Széchenyi-kutató 80. születésnapja alkalmából jelent meg a szerző Széchenyiről írt tanulmányainak kötete. Ezek a dolgozatok a rendelkezésre álló gazdag forrásanyag lehető teljes kiaknázásával Széchenyi István pályafutásának számos addigi homályban maradt mozzanatára világítanak rá... bővebben

 

***

 

Szervezeti élet

 

A Széchenyi Fórum.hu keres önkéntes kapcsolattartókat, szerkesztőket, tudósítókat 

Egyrészről

a./ városokban, iskolákban, intézményekben, széchenyis közösségekben stb., valamint másrészről

b./ olyan személyeket, akik szívesen fognának össze egy-egy Széchenyivel kapcsolatos területet (mint például Széchenyi és a művészet, ikonográfia, Széchenyivel foglalkozó alkotók – költő, festő, publicista, zeneszerző stb.–, irodalmi vonatkozások, ifjúság, gyűjtemények, gyűjtők, kutatók, előadók, Széchenyi nevét viselő intézmények, Széchenyi-emlékek stb.).

 

Szeretnénk bevonni a jelentkezőket a Széchenyi Fórum.hu szerkesztői munkájába.  Ebben a munkában való részvétellel nagy szolgálatot tesznek a közösségüknek, és a Széchenyi-tisztelőknek. Különösen számítnk a fiatalok jelentkezésére.

A jelentkezőket betanítjuk.

Küldjön emailt a logod@logod.hu címre, és mutatkozzon be. Ha bármely Széchenyivel kapcsolatos terület érdekli, és kiakakítunk egy illeszkedő rovatot, vagy egy önálló honlapot.

 

 

A Széchenyi Fórum.hu a Széchenyi-tisztelet médiája

Kérjük segítsen abban is, hogy a környezetében lévő, Széchenyi személye után érdeklődők email címét megkaphassuk, hogy nekik is el tudjuk küldeni a Széchenyi Fórum hírlevelét. Esetleg küldje tovább ezt a hírlevelet tájékoztatás és feliratkoás céljából Széchenyi-tisztelő ismerősének.

 


 ***

 

 

A SZÉCHENYI ALAPÍTVÁNY FOGADJA ÉS

MEGKÖSZÖNI AZ ADOMÁNYOKAT 

 

  A Széchenyi Alapítvány alapító okiratban lefektetett célja Széchenyi István emlékének, kulturális örökségének ápolása, illetve a szellemében való társadalmi, csoportos, egyéni – szellemi és gyakorlati – cselekvések támogatása.

Kérjük, támogassa a Széchenyi-emlékápolást

 

 

 

 

 

 

Az adományokat az alapítvány 10900011-00000013-10770014 számlaszámán fogadja.

 

Az adományokat könyvvel-, a 20 000 forint feletti támogatását az itt látható Borsos Miklós által készített Széchenyi-portréval köszönjük meg. 

 

A Széchenyi Alapítvány adószáma: 19115951-1-08

 

 

 


 

 

SZÉCHENYI  FÓRUM

 a Széchenyi-tisztelet médiája

 

www.szechenyiforum.hu

 

A portál üzemeltetője a Logod Bt.,  1012 Budapest, Logodi utca 49.
Telefon: 06-1-214-2453. Email: logod@logod.hu. Főszerkesztő: Buday Miklós


Rendszeresen jelentkezünk hírlevéllel (feliratkozás itt), melyben beszámolunk az elmúlt időszak eseményeiről és felhívjuk a figyelmet az aktualitásokra. A hírlevélről való leiratkozáshoz  kattintson ide, vagy írjon emailt a logod@logod.hu címre.