http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2019-06-05 10:27

30 éve ápoljuk Széchenyi emlékét Szegeden

|
2019. június 1-jén a szegedi Városháza dísztermében tartottuk ünnepélyes közgyűlésünket abból az alkalomból, hogy 30. éve alakult meg az Országos Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja.

Az ünnepség díszvendége gróf Széchényi Kálmán a Széchenyi-családegyesület szeniorja volt, aki feleségével Németországból érkezett az ünnepi alkalomra.
11 órára zsúfolásig megtelt a Városháza csodálatos díszterme. Az elnökségi asztalnál az érdeklődők megtekinthették gróf Széchenyi István szegedi díszpolgári oklevelét. Büszkék vagyunk arra, hogy városunk első díszpolgára a legnagyobb magyar volt.


Az ünnepségre vendégek érkeztek Budapestről, Budaörsről, Székesfehérvárról, Nyíregyházáról, hogy együtt ünnepeljenek a szegedi köri tagokkal. Megtisztelte jelenlétével ünnepségünket dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság elnöke, dr. Cserháti László Gábor elnökségi tag, Buday Miklós, a Széchenyi Alapítvány elnöke. Eljött Szabadkáról, Szeged testvérvárosából Szabó-Hangya Teréz, a szabadkai Pannon RTV rádiós újságírója.


A Himnusz eléneklése után a Szegedi Nemzeti Színház fiatal operaénekesnője, Laczák Boglárka adta elő gróf Széchényi Imre: Bölcsődal, majd később a Ja, Winter war!s című szerzeményét.
A Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói irodalmi összeállítást adtak elő gróf Széchenyi István tiszteletére. Az előadás zenei aláfestéseként zongoramuzsikát hallottunk a Széchényi-család tagjainak (Lajos, Ödön, Andor) műveiből.


Papp Éva a Szegedért emlékérem birtokosa a szegedi tagcsoport jelenlegi elnöke beszámolt az eltelt 30 év munkájáról, eredményeiről. Összefoglalója itt olvasható>>


Péchy Mária, az Országos Széchenyi Kör elnöke elismeréssel beszélt a tagcsoport tevékenységéről, a következőket mondta>>


A Szegedi Nemzeti Színház ifjú operaénekes, Szélpál Szilveszter gróf Széchényi Imre La bas (Ott lenn) című dalát adta elő.


Ezután díszvendégünk, gróf Széchényi Kálmán emelkedett szólásra. Értékes, gondolatébresztő szavait nagy tapssal jutalmazta a hallgatóság. A köszöntő beszéd itt olvasható>>


Ezután Hekáné dr. Szondi Ildikó, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága alelnöke a város polgármestere átadta a város elismerését. Az oklevél szövege: „Széchényi István emlékezetének ápolásában és Szeged város kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként az Országos Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja részére megalakulásának 30. évfordulója alkalmából Szeged város ezüstplakettjét adományozom. Szeged, 2019. június 1. dr. Botka László polgármester.”

 

Az operaénekesek és a zongorán kísérő Görög Enikő zongoraművésznő előadását nagy figyelemmel és elismeréssel kísérte Széchényi Kálmán, Széchényi Imre dalainak összegyűjtője.
A Városháza díszterme előtti folyosón megtekintettük a Vasúttörténeti Alapítvány gróf Széchenyi István relikviáinak gyűjteményét.


A Városházáról Széchenyi István szobrához vonultunk át a Fricsay Ferenc Koncertfúvószenekar kíséretével. Itt az Akropolis Táncszínház előadását csodálhattuk meg. Erre az ünnepi alkalomra polka-fantáziát készítettek gróf Széchényi Imre zenéjére.
A megemlékezés és tisztelet koszorúit helyeztük el a legnagyobb magyar szobra előtt. A felemelő ünnepség a Szózat hangjaival ért véget.

Papp Éva