http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2019-03-08 21:46

Az Országos Széchenyi Kör 2019/1. hírlevele

|
Beszámoló a 2018. év legfontosabb eseményeiről.

2019. év tervei

Az Országos Széchenyi Kör 2019/1. sz. hírlevele

Beszámoló a 2018. év legfontosabb eseményeiről

Az elmúlt évben a Széchenyi kiállításunk folytatta útját, s a legtöbb helyszínen előadásokat, vetélkedőket is tartottak. Helyszínek időrendben: Nagycenk, Kapuvár (több iskolából is jöttek), február végén: Budapest Széchenyi Gimnázium (előadók: Buday Miklós, Cserháti László), Csömör Könyvtár (Papp Éva), április: Mosonszentmiklós Széchenyi István Általános Iskola, Budapest Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnázium, Tatabánya könyvtár, szeptember: Budapest Telepes utcai Széchenyi Általános Iskola, Kőbánya Széchenyi István Általános Iskola.

A Kossuth Szövetséggel közösen Széchenyi - Kossuth Szónoklat Versenyt rendeztünk, a döntő március 13-án, Budapesten zajlott, köszönet Kazy Zsámbok Gizellának és Csabai Máriának.

A Széchenyi Akadémiát „Széchenyi márciusa” címmel Nagycenken március 15-19 közt rendeztük meg, pozsonyi kirándulással egybekötve. Előadók voltak: Csorba László, Papp Éva, Siska Tamás, Szabó Miklós, Szentkuti Károlyné.

Március 15-én Szatmárnémetiben Széchenyi szobrot avattak. A szoborállítás kezdeményezője Sike Lajos volt, megvalósulását anyagilag is támogattuk. Gyönyörű lett!

Koszorúzásokat a szokott rendben április 8-án és szeptember 21-én Budapesten, Szegeden, Nagycenken,
Nyíregyházán, Sopronban, Zircen, Siófokon, Zalaszentgróton, Mosonmagyaróváron megrendeztük.

Közgyűlésünket május 12-én Budapesten tartottuk. A közgyűlés elfogadta az elnökség javaslatát, az új tagdíjak aktív dolgozóknak: 3000 Ft/év, diákoknak és nyugdíjasoknak: 1500 Ft/év - ezt az összeget kérjük befizetni a mellékelt csekken vagy átutalni a kör számlaszámára: 59500337-11101703.

Az elnökség az év során üléseit Budapesten tartotta április 22-én és november 17-én.

A nagycenki kastély tervezett felújítása miatt július első napjaiban elkezdtük a kör dokumentumainak, könyveinek csomagolását, és a helyi polgármester jóvoltából tárolási gondjaink is megoldódtak.

Az elnökség tagjai képviselték a kört Sopronban ill. Felső-Pulyán rendezett szakmai konferenciákon.

Csoportok munkája
Szeged: minden hónapban tartanak összejövetelt.
Néhány előadás: Tábory Jánosné: Gróf Széchenyi István a „nemzet napszámosa”; Cserháti László: Széchenyi a sportember; Papp Éva: Clark Ádám, a Lánchíd építésének vezetője. Kirándulások, koszorúzások egészítették ki a programot. Szegeden szoros kapcsolat alakult ki más civil szervezetekkel is, így a Közéleti Kávéházban 3, a Somogyi Könyvtárban 3, középiskolákban és általános iskolákban 8 előadást tartott Papp Éva.

A Szabolcsi Csoport legnagyobb eseménye a Széchenyi István Szakgimnázium fennállásának 100. évfordulója, ami egész éves programot jelentett, melynek csúcspontja a szeptember 21-én megtartott ünnepség volt. Néhány esemény, ami szeptember 21-ét megelőzte: vetélkedő sorozat (tantárgyi, sport, művészeti), előadások, kiállítások, a Széchenyi Kör tevékenységét bemutató kiállítás, emlékkönyv, végül Széchenyi emlékoszlop állítása. Emléket állítottak tanáraiknak, és kimagasló teljesítményt nyújtó diákjaiknak.

Kitüntetések
Papp Éva május 18-án a Széchenyi Kör Szegedi Csoportjában végzett munkájáért megkapta a Szegedért Emlékérmet!
A Széchényi István Szakgimnáziumban szeptember 21-én átadták a tanárok és diákok egyöntetű szavazata alapján a Széchenyi István Emlékérem kitüntetést Kubik József tanár úrnak, a Szabolcsi Csoport vezetőjének.
Egy év késéssel kaptuk a hírt Püspökladányból: „2017. október 23-án Püspökladány Önkormányzata a városért végzet kimagasló munkájáért Pro Urbe emlékérem kitüntetésre méltónak ítélte Sassné Szalay Gyöngyit a Széchenyi Kör helyi csoportjának vezetőjét.”

Jól ismerve munkájukat, tiszta szívvel, nagy örömmel gratulálunk a megérdemelt kitüntetéshez a kör tagsága nevében!

2019. év tervei

Ebben az évben három alkalommal tartunk közgyűlést.
Az első március 23-án Budapesten lesz, ahol a felügyelő bizottság lemondott tagjai helyett választunk új tagokat. Erre azért van szükség, hogy az előző gazdasági év lezárása szakszerűen megtörténjen. Jelöltjeink ismerik és vállalják a feladatot, így lesz időnk arra is, hogy beszélgessünk, így várom a kör életével kapcsolatos javaslatokat, ötleteket. A közgyűlés után javasolt program a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának megtekintése közösen, a többi rész egyéni érdeklődés szerint lehetséges.

Május 18-án szombaton lesz a következő közgyűlés, ahol a 2018-as év szakmai és pénzügyi beszámolóit fogadjuk el. Ez az összejövetel is Budapesten lesz, meghívót később küldünk ki.
Tervezett kísérő programra várom a javaslatokat (előadásra, vagy tematikus sétára).

Július 5-7 között tisztújító közgyűlés és kapcsolódó rendezvények Székesfehérváron. Tervezett programok: péntek délután Bory vár, szombat délelőtt közgyűlés, délután városnézés, vasárnap kirándulás Tác- Gorsium- Pákozd és ebéddel zárul a program. Részletes program a következő levélben.

23. Széchenyi Akadémia április 5-8 között lesz Nagycenken, Széchenyi halála és feltámadása címmel.
Az előadások az Emlékmúzeumban, szállás Fertőbozon, a kettő közt a közlekedés kisbusszal. Ellátás első nap vacsorától negyedik nap reggeliig.

Részvételi díj: 22 000 Ft.
Előadások témakörei:
Első nap: halálának és temetésének körülményei, arra is keressük a választ bebalzsamozták–e Széchenyit. Részt veszünk a község ünnepségén.
Második napon arról hallhatunk előadásokat, hogyan használták fel és használták ki halála óta Széchenyi életművét. Délutánra vendégeket hívunk a Széchenyi nevét viselő szervezetektől és iskolákból, bemutatkozás és jövő tervezés céljából.
A harmadik napon arról lesz szó, hogy milyen apa volt Széchenyi és hogyan változtak meg napjainkban az apai szerepek.
Az utolsó napon vezetett temetőlátogatásra kerül sor.
Felkért előadók (egyeztetés alatt): Csorba László, Diószegi Szabó Pál, Fónagy Zoltán, Horváth Attila, Huibert Edit, Papp Éva. Tervezzük még családterapeuta és pszichológus meghívását is. A beszélgetések vezetői: Szabó Miklós és Siska Tamás.
Pontos programot a jelentkezőknek küldünk, illetve az egyeztetések után a honlapon is olvasható lesz.
Jelentkezni a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével és a regisztrációs költség – 6000 Ft – befizetésével lehet, ami a teljes részvételi díjba beszámít.

Az Országos Széchenyi Kör Szegedi Csoportja 30 évvel ezelőtt alakult, s erre emlékeznek május 23-án, a város hetében. A rendezvény keretében ünnepi megemlékezést tartanak a Városháza dísztermében, ahol részletek hangzanak el Széchenyi naplójából a Gábor Dénes Szakgimnázium diákjainak tolmácsolásában. A színház zenekarának előadásban Széchényi Imre szerzeményét is megismerhetik a jelenlevők. Koszorúzás zárja az eseményt. A meghívott vendégek közt van Széchényi Kálmán, aki a Széchenyi-családegyesület szeniorja (elnöke). A szegedi csoport tagjai mindenkit szeretettel várnak, igény szerint segítenek a szállás megoldásában.

Kirándulás Partiumba augusztus 23-25 között
Program:
Első nap: utazás Koltóra, Nagybányára, majd Gutin-hágó, Aknasugatag (szállás két éjszaka).
Második nap: kirándulás Visó völgyébe, Bárcfalvai kolostor megtekintése, Máramarossziget városnézés.
Utolsó nap: Kőszeg-remetére utazunk, fejet hajtunk az 1861-ben a falu lakossága által felállított Széchenyi emlékoszlopnál, Szaploncán különleges temetőlátogatás és zárásként Szatmárnémetiben koszorúzás a Széchenyi szobornál, városnézés.
Várható költség 28000 Ft, mely tartalmazza félpanziós szállást, biztosítást, buszköltségeket, de a belépők árát nem! Az út szervezője és idegenvezetője: Fazekas Sándor a Szabolcsi Csoport tagja.
Az első napi korai indulás, illetve az utolsó napi esetleges késői visszaérkezés miatt a távolabbról érkezőknek szállást biztosítunk igény szerint Nyíregyházán. Javasolt az előző napi délelőtti érkezés, hogy a helyi tagok vezetésével megnézzük Nyíregyháza nevezetességeit. A jelentkezéseket várjuk március 30-ig, az első részlet: 10000 Ft/fő befizetése április 30-ig. Pontos programot és hasznos tudnivalókat a jelentkezőknek küldjük!

Széchenyi-vándorkiállításunk jelenleg Budapesten van, szeptembertől Mohácsra és környékére kérték, a két időpont között még több helyre el tudjuk vinni, várjuk a jelentkezéseket!
Általában előadások – zömében Papp Éva tartja - kapcsolódnak a kiállítás megnyitójához.

Koszorúzások: Az előző évek hagyományai szerint koszorúzunk Nagycenken, Budapesten, Szegeden, Nyíregyházán, Zircen, Siófokon, Sopronban és mindenütt ahol van erre lehetőség.

Péchy Mária
elnök