http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-12-06 13:20

Széchenyi házhoz ment Kecskeméten

|
PAPP ÉVA: SZÉCHENYI HITE c. előadása Kecskeméten

 

 

 

"Isten, Te látod a szívemet. Én semmi bűnre nem születtem, még ha oly gyakran elbuktam is.”
 
 
 
 
A fenti idézet mintegy összefoglalója annak az előadásnak, melyet Papp Éva gimnáziumi tanárnő, az Országos Széchenyi Kör elnökségi tagja tartott meg 2016. november 30-án Kecskeméten, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Kecskeméti Csoportja meghívására az „érdeklődők”: tagok és kívülállók körében.
Az előadás címe - Széchenyi hite – már önmagában is felhívó jellegű, érdeklődést keltő. Tanulmányaink során annyi mindent hallottunk, tanultunk, olvastunk a magyar történelem óriási személyiségéről – de ilyen aspektusból, belső énjéről, mégis keveset.
Az előadó lenyűgözte hallgatóságát példamutató felkészültségével, részletekbe menő roppant nagy tárgyi tudásával, a téma iránti elkötelezettségével. Bemutatta, hogy a „legnagyobb magyar” életének legfontosabb eseményei milyen lelki és keresztény erkölcsiséggel, történésekkel kapcsolódtak össze. Rámutatott arra, hogyan hatotta át ezt a nem könnyű életutat Széchenyi jóra való törekvése, a bűnfelismerése, bűneinek megvallása, nehézségeinek megoldására a keresztény kiút keresése. 
Széchenyinek az Istenbe vetett rendíthetetlen bizalma alapja volt emberi nagyságának, hazaszeretetének, minden jóra való nagylelkű adakozásának.
 
 
 
Szellemi és lelki táplálék volt ez a vetített képes előadás. A hallgatók néhány kérdést tettek fel előadónknak, amelyekre szintén több aspektusból megvilágított és korrekt választ kaptak. Válaszain átsütött Papp Éva Széchényi István iránti tisztelete, életútjának mélységes ismerete és nagyszerű értelmezése.
Mi magunk - a hallgatóság -  az előadás után úgy éreztük, hogy a továbbiakban  szívünkben még mélyebb megértéssel, gondolatainkban nagyobb tisztelettel és büszkeséggel fogjuk Széchenyi István emlékét őrizni, és szellemét a jövő nemzedékének átadni.
 
 Rónyai Ibolya
KÉSZ Kecskeméti Csoport