http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-12-06 11:29

Művészek emlékkiállítása Nagycenken

|

Az Országos Széchenyi Kör Művészek Mérnök Kutatók csoportja november 26-án megnyitotta a
„gr. Széchenyi Istvánra emlékezve” kiállítást.

 

 

Széchenyi István Emlékmúzeum intézményvezetője, Aczél Eszter megnyitó beszédében elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy házigazdája lehet a kiállításnak. Nagyra értékelte a szervezők munkáját, igen sokszínű és értékes alkotásokat láthatunk. A 14 kiállító a művészet különböző ágait képviselik, festő, szobrász, ötvös, textiles, üvegtervező alkotásiban gyönyörködhet a látogató. Vannak Széchenyi munkásságát bemutató alkotások, Hayde Tibor, (pasztell), Mihály Árpád, Seregi József (szobrok), Kótai József, Szathmáry Gyöngyi, (közterületre szánt művek) vagy olyan alkotások, melyet Széchenyi írásai, gondolatai ihlettek. Buday Miklós (érem)Csikai Márta (szobor), Fülöp Erzsébet( festmény), Hézső Ferenc (festmény), Jakobey Emma (grafika), Kókay Krisztina (textil), Szabó Béla (festmény), Vida Zsuzsa (üveg).

 

Aczél Eszter külön megköszönte azoknak a művészeknek a munkáját, akik erre a kiállításra új alkotásokat hoztak létre. Kiemelte, hogy több kiállító csak "másodállásban" művész, hiszen mérnökök is értékes alkotásokkal szerepelnek a kiállításon. A kiállított tárgyak közt örömmel fedezte fel Pató Róza kisplasztikáit, és tisztelettel köszöntötte az alkotót, hogy idős kora ellenére jelenlétével is megtisztelte a megnyitót.

Végezetül megköszönte a kiállítás megvalósításában végzett munkáját Jakobey Emmának, Huibert Editnek és Magaassy Lajosnak.

 

 

A megnyitó Györffy Gergely csodálatos hegedű mini koncertjével folytatódott, melyben saját szerzeményeit is bemutatta. Az összegyűlt érdeklődő közönség a kiállítás megtekintése után állófogadás keretében a művészekkel beszélgetett.


A Széchenyi emlékév evvel a szép eseménnyel is gazdagodott, a kiállítás január 10-ig megtekinthető Nagycenken az Emlékmúzeum második emeletén. 

(Érdeklődők figyelmét felhívjuk arra, hogy jelezzék a pénztárnál, hogy az időszaki kiállítást is meg szeretnék nézni.)


 Péchy Mária