http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-11-22 08:52

Széchenyire emlékeztek Szabadkán

|

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete november 12-én rendezte Szabadkán a XXI. Kárpát-medencei Honismerteti Versenyt.

A vetélkedőre a Kárpát-medence általános és középiskoláiból is jelentkeztek. A helyszínt a Széchenyi István Általános Iskola biztosította, mely ebben az évben ünnepli fennállásának 160. évfordulóját.

A verseny helyszínét a Vízióból tettek: Széchenyi István, a modern Magyarország megalapítója című poszterek díszítették, melyet Fónagy Zoltán írt és szerkesztett.
 
A versenyzőket és kísérő tanáraikat Gombár Szeréna konzul, majd De Negri Ibolya, az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötte. A vetélkedő témája Széchenyi István és kora volt, az Országos Széchenyi Kör is meghívást kapott a versenyre, így az a megtiszteltetés ért, hogy a Kör nevében én is köszönthettem a verseny résztvevőit.
 
Az általános iskolások 18 csapatának versenyét kísértem végig figyelemmel. A tanulók esszét készítettek a reformkorral kapcsolatos választott témából, melyet átadtak a zsűrinek. Az első feladatukat az esszével kapcsolatos két villámkérdés megválaszolása volt. Második feladat az általuk készített poszter bemutatása volt. A versenyzők a reformkor feltalálói, zeneszerzői, építészei, tudósai, orvosai, nyelvújítói érdemeit mutatták be, de a lóversenyről, a hídépítésről is hallottunk ismertetést. Sok kedves percet kaptunk a kreatív feladat előadásakor. A gyerekek jelenetben mutatták be a reformkor egy-egy jelentős eseményét jelmezben, kellékekkel, teljes átéléssel.
 
A rendezvényt zárszavában Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke köszönetet mondott a versenyzőknek és az őket felkészítő tanároknak. Minden versenyző szép ajándékokat kapott, a legjobbak budapesti kiránduláson vehetnek részt. 

Papp Éva