http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-11-22 08:42

Széchenyi házhoz ment Szegeden

|
November 9-én hívásunkra Szegedre jött Buday Miklós, hogy bemutassa nekünk is a mai magyar nyelven megjelent Hitelt.

A nagy érdeklődéssel várt előadás sok érdeklődőt vonzott. A Széchenyi Kör tagjain kívül sokan jöttek a Közéleti Kávéház tagjai közül is.
 
Széchenyit cselekvő hazaszeretete, a haladásba vetett hite, áldozatkészsége, akaratereje, gyakorlati alkotásai a magyar történelem egyik legnagyobb személyiségévé avatták. 2014-ben Széchenyi szellemi hagyatéka hungarikum lett a Széchenyi Alapítvány és elnökének, Buday Miklósnak javaslata alapján. Láthattuk az erről szóló okmányt és díjat is.
 
A könyvbemutatón az előadó beszámolt arról, hogy a hungarikummá vált szellemi hagyatékot ápolnunk, gondoznunk, népszerűsítenünk kell. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a mai olvasó számára is érthetővé, olvashatóvá kellett tenni elsőként Széchenyi legfontosabb művét, a Hitelt. Hallottunk arról, hogy az átírás során törekedtek arra, hogy megőrizzék a szöveg pontos tartalmát, de sokat kellett változtatni az eredeti mondatszerkezeteken és szavakon. A túlságosan hosszú mondatokat megrövidítették, az elavult, ma már ismeretlen szavakat ma használtakra cserélték. 
 
Az előadás utáni beszélgetésekből kiderült, hogy a legtöbben úgy gondolták, hogy a Hitel kizárólag közgazdasági témájú könyv. A könyvismertetésből tudták meg, hogy az önismeretről, a sikeres döntésekről, az egymásban való hitről is szól a könyv: higgyünk és hihessünk egymásnak.
 
Köszönjük a sok új ismeretet nyújtó nagyszerű előadást.

Papp Éva