http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-11-17 14:11

Széchenyi ünnepség Bonyhádon

|

Szokatlan születésnap a Széchenyi iskolában
Rendhagyó módon ünneplik a bonyhádi Széchenyi István Általános Iskola tanulói iskolájuk névadójának jubileumi, 225. évfordulóját.

Az arra vállalkozó 32 diákot történelem tanáraik, Nagyné Friedrich Valéria és Vargáné Erős Éva délutáni, fakultatív foglalkozásokon készítették fel – a tankönyvi tananyagon túl – a gróf életéből, munkásságából, korának zenéjéből, irodalmából, művészetéből.
 
A felkészülési időszakban a gyerekek is búvárkodtak: egy-egy olyan két perces, tablóval, rajzzal színesített előadással referáltak, mely egy az általuk leginkább megkedvelt témáról szólt.
Ezután névadójuk születésnapján, szeptember 21-én egy játékos, vidám verseny keretében mérték össze tudásukat. 
 
A hatodik évfolyamon első helyen Varga Katinka, a másodikon Varga Rebeka, a harmadikon Dudás Zsolt Dániel végzett. A hetedikeseknél a legtöbb pontot Sebestyén Evelin, majd Bálint Edina és Bozó Alma gyűjtötte. A nyolcadikosok közül Lovász Balázs állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, őt Dömötör Viktor, végül pedig holtversenyben Horváth Bence és Paplauer Patrik követte.
 
Valamennyi résztvevő nebuló jutalma, hogy október 28-29-én egy két napos kirándulás keretében járhatják végig „a legnagyobb magyar” életének legjelentősebb állomásait. Ellátogatnak a nagycenki kastélyba, megnézik a gróf bécsi szülőházát, majd a döblingi elmegyógyintézetet, ahol az utolsó éveit töltötte. Elutaznak Pozsonyba, hogy felkeressék a régi magyar országgyűlések épületét, kirándulásukat pedig Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Széchenyi Könyvtár és az esti fényben úszó Lánchíd megtekintésével zárják.
 
Nagyné Friedrich Valéria