http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-11-17 14:01

Széchenyi megemlékezések Kishegyesen

|

Koszorúzás a Kátai-tanyán, Kishegyesen Széchenyi szobránálSzeptember 10-én avatták a vajdasági Kishegyesen, Kátai Géza tanyáján gróf Széchenyi István szobrát. Az avató beszédet Stégerné Tusa Cecília, az Országos Széchenyi Kör titkára mondta. Egyéb elfoglaltság miatt akkor csak Cecília és férje tudtak részt venni az ünnepségen.
 
Október 21-én ismét tiszteletünket tettük Széchenyi szobránál. A mostani delegáció tagjai Péchy Mária, az Országos Széchenyi Kör elnöke, Papp Éva elnökségi tag, Stégerné Tusa Cecília titkár és két kicsi lánya, Georgina és Veronika voltak. 
 
A koszorú elhelyezése után a gazda bemutatta a tanyát. A dombos, lankás terület adottságait kihasználva a tanyán vendégház, előadóterem, amfiteátrum, jurta, játszóterek, sokféle háziállatot bemutató gazdasági udvar látható. A környék lehetőséget nyújt lovaglásra, szamaragolásra, sétakocsizásra, túrázásra, gyógynövénygyűjtésre. A tanyán rendszeresen szerveznek kézműves, hagyományőrző, természetismereti, nyelvi táborokat gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
 
Lenyűgöző volt hallgatni a gazdát, aki családi összefogással működteti a tanyát. Beszélt arról, hogy a természet minden adományát felhasználják gyümölcs, méz, napenergia formában. Terveiről is beszélt, kiemelve, hogy nem kerget irreális terveket, példaképe Széchenyi, aki lassú, megfontolt lépésekkel tervezte elképzeléseinek megvalósítását.
 
Megismerkedtünk Szögi Rudolf fafaragóval, a Széchenyi szobor készítőjével is. A fiatalember elmesélte, hogy apránként tudta csak beszerezni a fafaragáshoz szükséges speciális vésőket és kalapácsokat. Megismertetett a különféle fák természetével is, melyikből mit érdemes faragni, melyik fafajta milyen szépséget rejt. Arról is beszélt, hogy a fafaragás mellett a régi idők játékának számító ördöglakatokat készít, melyek kinyitása komoly logikai feladványnak számít.
 
A kellemesen eltöltött két nap után azzal búcsúztunk, hogy remélhetőleg tartós kapcsolat alakul ki a Széchenyi Kör és a Kátai-tanya között.

Papp Éva