http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-10-17 16:04

A mi Széchenyink vetélkedő döntője Mátészalkán

|

"Olvasd és kövesd Széchenyit!” – hangzott el a felszólítás 75 éve Kassán, az 1941-ben megalakult Széchenyi-emlékbizottság ülésén.

 

Ennek a mondatnak az aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Országos Széchenyi Kör felhívására az általános iskolák 7. évfolyamosai részére meghirdetett komplex műveltségi vetélkedőre 70 csapat nevezett be 2015 őszén a mátészalkai Széchenyi Katolikus Iskola koordinálásával egy éven keresztül bonyolított országos megmérettetésre. A versenykiírás gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére született meg.


A 2015-2016 tanévben többfordulós levelezős feladatokon keresztül mérték össze tudásukat a csapatok, majd két helyszínen – Budapesten és Mátészalkán - 2016 tavaszán regionális döntő keretében dőlt el, hogy kik lesznek az országos megmérettetés résztvevői Mátészalkán.
2016. szeptember 30-án és október 1-jén a döntőre olyan 10 olyan csapat érkezett az ország minden részéről, valamint a Délvidékről és Felvidékről, akik a zsűrit is meglepték kiterjedt és alapos tudásukkal, amely nem csak a legnagyobb magyar, hanem a kor irodalmi, művészeti életéhez is kapcsolódott.

 

Az érkező csapatokat köszöntötte Torma Tamás, Mátészalka város alpolgármestere, aki nyitó gondolatában utalt a kassai emlékbizottság alapvető célkitűzéseire, amelyek a mai napig sem vesztettek érvényességükből. Ezek közül talán a legtöbbünk lelkét megérintő gondolatok a következő intelmek voltak: „Nem érzed-e, hogy a Széchenyi sürgette megújhodásra ma nagyobb szükség van, mint valaha? Nem érzed-e, hogy a megújhodás csak tőlünk függ, s mert csak tőlünk függ, felelősek is vagyunk érte?”


Dienes Béla iskolaigazgató az intézmény bemutatása után arra kérte a döntő résztvevőit, hogy ne csak ilyen megmérettetés alkalmával, hanem a szatmári táj felfedezése kapcsán is látogassanak el újra vidékünkre. Örömét fejezte ki, és elmondta, hogy megtiszteltetés az intézmény számára az, hogy egy ilyen rangos eseménynek lehet házigazdája.


Péchy Mária, a Széchenyi Kör elnöke a csapatok üdvözlése után külön megköszönte azt a magas színvonalú szervezőmunkát, amely megmutatkozott már a levelezős fordulók összeállítása illetve a regionális döntő lebonyolítása kapcsán. Külön köszönetet mondott Soltész Katalin történelemtanárnak, az intézmény igazgatóhelyettesének azért, hogy egy
lelkes tanári csapattal olyan feladatokat állítottak össze, amelyek valóban felölelték a kor irodalmi, történelmi, művészeti életét.

A döntőn izgalmas feladatok, remek hangulat, számtalan meglepetés várta a versenyzőket és a kísérő pedagógusokat. A „ráadás” az a szatmári kirándulás volt, amelyen vendégeink rácsodálkozhattak azokra az értékekre, megkóstolhatták a szatmári ételeket, amelyek egyedülállóak az országban és számunkra a legkedvesebbek.

Életre szóló barátságok köttettek itt, Szatmár „fővárosában”, és nagyon sokszor hallottuk mi szervezők: ide vissza kell jönnünk! (Reméljük így is lesz!) Az első három helyezett csoport felkészítő nevelőjével együtt egy nagycenki kiránduláson vehet majd részt az iskola szervező pedagógusaival együtt

 

A résztvevők közül a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola az első, a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola a második és a kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola csapata a harmadik helyezést érte el.  

 

Az ide érkező gyerekek és felnőttek a két nap alatt megtapasztalhatták a szatmári emberek vendégszeretetét, és megtanulhatták, hogy Mátészalka nem csak a fény városa, hanem Hollywood bölcsője és a Túró Rudi őshazája is. 

 

Kapturné Bíró Beáta