http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-10-02 14:27

Könyvbemutató Szegeden

|

Széchenyi István és Sina György közös vállalkozásai : Könyvbemutató Szegeden

A múlt ösvényén sorozat köteteként jelent meg Deák Antal András és Amelie Lanier könyve. A két szerző 18 levéltárat keresett fel, a felhasznált irodalomnál 75 kötetet sorolnak fel. Ennek a hatalmas kutatómunkának eredményét ismerhettük meg a bemutatón.

Széchenyi István személyes bankárának választotta a görög származású Sina Györgyöt. Sina nemcsak a gróf saját vagyonának kezelője lett, hanem felismerve közlekedési terveinek jelentőségét és gazdasági előnyeit, elsőként támogatta a Lánchíd, a Duna-Tisza csatorna, a gőzhajózás terveit. Kapcsolatuk nem volt konfliktusoktól mentes. Széchenyi számára az idő volt fontos, folyton sürgette a bankárt a tervek mielőbbi megvalósításának érdekében. Sina számára a pénz volt a legfontosabb, inkább húzta az időt, csakhogy előnyösebb szerződéseket tudjon kötni. 
 
Közösen valósították meg Széchenyi közlekedési koncepcióit: az ország eggyé kovácsolása, Buda és Pest egyesítése, a szomszéd birodalmakkal való kereskedelmi összeköttetés megteremtése.
Sinát fukar és kicsinyes embernek szokták beállítani, pedig nagylelkű jótékonykodás, adakozás is fűződik nevéhez. Ezzel érdemelte ki, hogy 1839-ben Buda város, ugyanebben az évben Szeged város díszpolgára lett.
 
A rendkívül érdekes előadást, könyvbemutatót ajánlom a többi közösségnek is.
 
Papp Éva