http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-09-26 22:48

Széchenyi szobor Kishegyesen

|
A kishegyesi Kátai-tanyán szeptember 10-én,szombaton Széchenyi szobrot avattak. A Szögi Rudolf által készített alkotás akácfából készült. A faluban Mátyás királynak és Guyon Richárd honvédtábornoknak állítottak már bronzszobrot, a Kátai-tanyán pedig van már egy Csépe Imre költőt ábrázoló alkotás225 évvel ezelőtt, 1791. szeptember 21-én született Széchenyi István, a reformkor kiemelkedő magyar közéleti személyisége, író és politikus.

Ebből az alkalomból a kishegyesi Kátai-tanyán szobrot avattak.

  

A tanya tulajdonosa, Kátai Géza elmondása szerint egy öreg akácfa törzsében Szögi Rudolf szenttamási fafaragó „látta” meg Széchenyit és ki is „szabadította”, kifaragta a fából, majd a szobrot a tanya bejáratának közelében állították fel.

Az ünnepélyes szoboravatón jelen volt Tusa Cecília, az Országos Széchenyi Kör titkára, aki elérzékenyülve tartotta meg kishegyesi beszédét, melyben kiemelte, hogy mindig ünnep, amikor egy tehetséges ember munkálkodik, alkot, teremt és annak gyümölcseit mások is élvezhetik. Utalt ezzel Szögi Rudolf, az alkotó, de a szobor „modelljéül” szolgáló Széchenyi tevékenységére is.

 

A nagy magyar hazafi, író és politikus életútjáról dr. Virág Gábor beszélt, majd a szobrot Kollár Ilona, a Népművészet Nagymestere leplezte le, mivel annak megalkotója egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni. A jelenlevők ezt követően megkoszorúzták Széchenyi István faszobrát.


Kátai Géza elmondta, hogy Széchenyit mindig is nagyra becsülte, ennek nyomán kérte fel az alkotót a megformázására. Az idegenforgalmi szempontból is jelentős és ismert helyszín ezzel újabb különlegességgel gazdagodott, de Kátai azt is elárulta, hogy már készül Dositej Obradović szobra, emellett a tervei szerint Szent István királynak is szobrot állítanak majd a tanyán.