http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-07-13 18:00

Széchenyi-emléknap a Martosi Szabadegyetemen

|

Július 6-i kezdettel rendezték Martoson a Felvidék legsokoldalúbb és legszínesebb nyári fesztiválját, a IV. Martosi Szabadegyetemet. A sport, történelmi, politikai, irodalmi előadások mellet sport- és zenei rendezvények színesítették a Martfeszt programját.


Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulójáról a MartFeszten is megemlékeztek. Június 8-án tartották a Széchenyi-emléknapot, melyre a Széchenyi Társaság és az Országos Széchenyi Kör is meghívást kapott.
 
Dr.Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára köszöntötte a Szabadegyetem résztvevőit. Örömmel számolt be arról, hogy Nagycenk nemzeti emlékhely lett és Pozsonyban, a régi vármegyeháza falára Széchenyi-emléktábla kerül.
 
Dr. Pelyach István, a Széchenyi Társaság elnökségi tagja „Széchenyi kora és szellemi hagyatéka” címmel tartott előadást. Ebben kifejtette, hogy Széchenyit a kíváncsiság hajtotta, és bármerre járt a nagyvilágban, az ott tapasztaltakat hazája javára igyekezett fordítani. A tapasztaltakat analizálta, a felmerülő kérdésekre választ keresett. Korának legégetőbb problémájára, a jobbágy-kérdésre azonban nem tudott megfelelő megoldást találni.Az 1850-es években lett igazi gondolkodó.
 
Sudár Annamária előadóművész „Magyarnak lenni nehéz, de nem lehetetlen” címmel tartott irodalmi összeállítása nagy sikert aratott.
 
Dr.Cserháti Lászó, a Szécheny Társaság alelnöke Széchenyi sporttevékenységét ismertette „Széchenyi, a testnevelés apostola” című előadásában. A gróf fontosnak tartotta, hogy a fiatalok sportoljanak testi és lelki egészségük megőrzése érdekében. Ő maga is aktívan vett részt több sportágban: lovaglás, vadászat, vívás, agyaggalamb lövészet, úszás, evezés, vitorlázás, korcsolyázás, ökölvívás, sakkozás.
 
Papp Éva, az Országos Széchenyi Kör elnökségi tagja előadásának címe: „Hogyan vélekedett Széchenyi a pálinkáról?” A gróf írásaiban a pálinka káros hatásairól beszél, helyette a jó magyar bort javasolja. Jövedelemforrásként pedig a „mezei gazdaság” egyéb ágait tartja fontosnak: gyümölcstermelés, állattenyésztés.
Buday Miklós, a Széchenyi Társaság elnökségi tagja beszámolt arról, hogy Széchenyi szellemi öröksége hungarikum lett. Hogy ez a hungarikum mind több ember számára legyen elérhető, átdolgozták Széchenyi Hitel című legismertebb művét mai magyar nyelvre. 
 
Az előadások alatt Csom István nemzetközi sakknagymester, olimpiai bajnok 15 táblás sakkszimultánt játszott a MartFeszt ifjú résztvevőivel.
 
A Szabadegyetem résztvevőinek ismereteit bővítette a „Martosi totó”, mely Széchenyivel kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. Fáradhatatlanul javítottuk a sok beérkezett feladatlapot, a fiatalok pedig örömmel vették át a jó megoldásokért járó jutalomkönyveket.

Papp Éva