http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-05-08 23:00

Széchenyi nyomában a Széchenyi évben

|

Ezzel a címmel rendezett a Kincses Belváros Egyesület hetedik-nyolcadik osztályosok számára helytörténeti vetélkedőt.


Az V. kerület négy iskolájából tizenkét ötfős csapat jutott a döntőbe, melyet a Széphárom Kulturális Központ aulájában tartottak május 6-án. A vetélkedőt Kacskovics Fruzsina, a Kincses Belváros Egyesület elnöke vezette.

A csapatok nagy izgalommal láttak neki a feladatlapok kitöltéséhez. A „legnagyobb magyar” életével és munkásságával, külföldi útjain tanulmányozott, és Magyarországon is követésre méltónak tartott tapasztalataival, valamint budapesti emlékhelyeivel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk
 
 
A vetélkedő második részében a csapatok bemutatták előzetesen elkészített prezentációjukat. Két téma közül választhattak. Az egyik: Milyen fejlesztést javasolna ma szerinted Széchenyi Pesten, amit Te is támogatnál? A másik: Milyen tulajdonságokkal és tudással kellene rendelkeznie a XXI. Század emberének, hogy akkora tisztelet övezze, és akkora befolyása lehessen, mint Széchenyi Istvánnak a XIX. században?
 
A legtöbb csapat az első feladatot választotta. Okosan, szellemesen mutatták be, hol látják ők a hibákat a főváros életében, hogyan szeretnének változtatni, javítani rajtuk. Javaslataikat akár a főpolgármesternek is átadhatták volna megfontolásra. A legtöbb csapat előadásáért a maximális 5 pontot érdemelte.
 
Minden résztvevő emléklapot és az V. kerület Belváros Lipótváros Önkormányzata ajándékaként Belváros-Lipótváros Aranykönyv című gyönyörű könyvet kapta emlékül. A legjobb eredményt elért hat csapat tagjainak ajándéka kirándulás Nagycenkre, ahol megtekintik Széchenyi István kastélymúzeumát, a grófi család templomát és mauzóleumát.
 
Köszönet és elismerés az ügyes, kreatív tanulóknak, az őket felkészítő és elkísérő fáradhatatlan tanároknak, a zsűri tagjainak és a nagyszerű verseny főszervezőjének, Kacskovics Fruzsinának, a Kincses Budapest Egyesület elnökének.

Papp Éva