http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-03-25 20:34

Széchenyi házhoz megy előadás Nyíregyházán

|
2016. március 11-én a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma is megemlékezett az 1848-as hősökről.


Az iskola bejáratánál található Széchenyi-szobor megkoszorúzásával kezdődött az ünnepély. Itt a Himnusz éneklése után a Nemzeti dalt szavalta el egy diákunk. A virágok elhelyezése után az aulában folytatódott a műsor.

 
Az iskolánkban működő Széchenyi Kör tagjai meghívták Papp Évát, a Széchenyi Kör elnökségi tagját, aki a Szegedi Széchenyi István Gimnázium könyvtárosa volt. Papp Éva rövid ünnepi beszédében összefoglalta Széchenyi jelentőségét. A diákjaink nagy figyelemmel hallgatták az előadást.

Majd az Erdélyben működő egyetlen magánszínház 2 színésze által készített DVD-t néztük, hallgattuk meg. A színész házaspár megidézte a „legnagyobb magyar” tetteit, naplójának bejegyzéseiből láthatták a mai fiatalok Széchenyi zsenialitását. Egy korabeli angol diplomata azt mondta, hogy ha Magyarországon 10 ilyen Széchenyi lenne, akkor az ország a legnagyobbak között lehetne. Elhangzott a Hitel című munkájából a szállóigévé vált mondat is: „Sokan azt gondolják: Magyarország - volt, én azt szeretném hinni: lesz”. A korabeli pesti képeket és Széchenyi későbbi alkotásait láthattuk kivetítve. Megrendítő volt Széchenyi szenvedéstörténete a döblingi elmegyógyító intézetben. Közben pedig felcsendült néhány Liszt Ferenc-dallam. A színész házaspár értelmező szövegmondása végig lekötötte a diákok figyelmét. Nyugdíjas tagjainkat is szeretettel köszöntöttük az előadás után.


A nagy elmék szenvedése is jusson eszünkbe húsvét közeledtével…
Végezetül álljon itt Vajda János: Credo (hiszekegy) verséből néhány sor:


„…Ha az adó lesz kétszerannyi, mint ma,
De kulcs, arány csalatkozatlan minta,
És e cserével mind a kettő jól jár:
Hatalmas ország és jó módu polgár,
Mert államát igaznak, szentnek tudva,
Adózó mit keres, el nem hazudja,
Munkás jutalma méltó bér, dicsének,
Közmegvetés árnyéka a herének,
Rangot, cimet nem koldult rend szalagja:
A szellem és erkölcs fensége adja…
Akkor telik be jós igéd, Széchenyi!
Dicsőség, boldogság lesz itten élni…” (1888)


Egriné Opauszky Eszter
a Szabolcsi csoport tagja