http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-02-23 20:54

Széchenyi Házhoz megy előadás Budapesten

|De ki az a Széchenyi?

A hosszúra nyúlt téli szünet után örömmel vettem észre a leveleim között a meghívást a Széchenyi Kör budapesti csoportjának rendezvényére.
A képen balra dr. Amelie Lainer, jobbra Papp Éva


Már a téma is érdekesnek bizonyult - Széchenyi István és Széchenyi Béla cikkei a Timesban - (Kossuth Klub 2011), hát még az előadó személye.


Papp Éva fáradhatatlan, lelkes szegedi tagtársunk mutatta be az előadót és tette fel számára a kérdéseket.
Amelie Lanier osztrák szabadfoglalkozású filozófus, aki több nyelven beszél. Matematikai, filozófiai és történelmi tanulmányait 1988-ban fejezte be. Ezt követően Kelet-Európa és a Balkán történelmével foglalkozik. Magyarul is szeretett volna megtanulni, de azt Ausztriában nem támogatták és ezért átjött Sopronba nyelvet tanulni.


A sétái alkalmával azt látta, hogy Széchenyi tér, Széchenyi utca és Széchenyi szobor. Ekkor kezdett el érdeklődni 

 

"de ki az a Széchenyi?"

 

Miután gazdaság történész is belevetette magát a reformkori hitelviszonyok kutatásába. A Sina-bankházról Széchenyi István és Sina György kapcsolatáról jelent meg könyve Deák Antal Andrással együtt.
A Timesban megjelent kutatásait Amelie természetesen Londonban végezte, és egy-két akkor nehézségnek tűnő hátráltató tényezőt viccesen idézett fel a szép számú hallgatóság számára.

 


Szerencsére a "hátijában" cipelt még a meglévő példányokból, melyet minden tagtársunknak szíves figyelmébe ajánlok olvasásra, illetve megvételre. (2.900,- forint) Mi budapestiek szép számmal vásároltunk a könyvből és új ismeretekkel gazdagodva elégedetten indultunk haza.

Grohmann Ilona