http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2015-05-24 17:05

Széchenyi István és Széchenyi Béla cikkei a Times-banSzéchenyi István és Széchenyi Béla cikkei a Times-ban

|


A szegedi Közéleti Kávéház rendezte azt a könyvbemutatót, melyen részt vettek a szegedi Széchenyi Kör tagjai is. A könyvbemutatót, a beszélgetést Papp Éva, a kör elnökségi tagja vezette.Amelie Lanier osztrák szabadfoglalkozású filozófus számtalan könyvet, tanulmányt publikált német, spanyol, angol és magyar nyelven. Ezek közül a Lánchídról szóló angol nyelvű könyve, a magyarul írott Széchenyi István és Sina György közös vállalkozásai és Széchenyi István és Széchenyi Béla cikkei a Timesban című könyvei mutatják, hogy a szerzőt mennyire érdekli Széchenyi István személye.

 

Kérdésemre elmesélte, hogy amikor magyarul kezdett tanulni, akkor került kezébe egy iskolai tankönyv, melyben a Lánchíd történetéről olvasott. Ez keltette fel érdeklődését, ekkor határozta el, hogy részletesebben is szeretne megismerkedni a legnagyobb magyarral.


Kutatásai során találkozott azzal a ténnyel, hogy Széchenyi István utolsó éveiben, később pedig Széchenyi Béla cikkeket küldött a legtekintélyesebb londoni lapnak, a Times-nak. A londoni levéltárban szembesült azzal, hogy az eddig ténykényt elfogadott Ignotus illetve Duplex álnéven nem talált cikkeket, viszont a Hungarian hozott eredményt. A kutatás kalandos történetét és a megtalált cikkeket kommentálva olvashatjuk a könyvben. Közli továbbá a Times tudósítójának cikkeit Széchenyi István zaklatásáról, haláláról és temetéséről.
A hallgatók kérdéseire is válaszolt a szerző, aki az érdekes beszélgetés végén dedikálta könyvét.

Papp Éva