http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2015-05-22 14:23

Széchenyire emlékeztek a soproni Öregdiákok

|

A Soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társaságának csoportja a május 9-én megyénkbe látogatott, hozzájuk csatlakozott Budapestről az Országos Széchenyi Kör elnöke, Péchy Mária is.

 

  

SZÉCHENYI ISTVÁNRA EMLÉKEZTEK
 
 A 2010-es Széchenyi emlékévben Szalay Csaba kezdeményezésére márványtáblát avattak a grófi birtokhoz egykor tartozott településeken és szobrot avattak Zalaszentgróton. A kirándulás útvonalát is ez alapján állította össze és szervezte Szalay Csaba.


Először a zalaszentlászlói faluháznál koszorúztak és rövid ideig gyönyörködtek az éppen folyó kicsik táncházában is.

Hévízen Marton László Széchenyi-szobránál a helyi Széchenyi István Polgári Egyesület elnöke, Sebők András köszöntötte a megemlékezőket.

A kehidai Deák-kúriánál (amit Széchenyi István Ödön fiának vásárolt meg a rossz anyagi körülmények között élő Deáktól) Lázár István polgármester fogadta, majd Pál Imre helytörténésszel közösen tájékoztattak a Széchenyi és Deák szellemi hagyatékára alapozott nagyszabású Kárpát-medencei programjukról.

A következő állomás Sénye volt, amely falu a birtokhoz tartozás alatt élte fénykorát. Itt Fölföldi Vilmos a koszorúzás után házi sütésű pogácsával és italokkal vendégelte meg a csoportot.

Zalaszentgróton Lelkes Márk alkotásánál Baracskai József polgármesterrel közösen koszorúztak, aki megköszönte a vendégeknek a látogatást és köszönetet mondott Szalay Csabának a Széchenyi – és Deák- kultusz fenntartásáért, emlékük ápolásáért. Ezt követően a turisztikai irodában a város nevezetességeiről kaptak tájékoztatást Török Gabriellától, majd rövid sétát tettek a belvárosban.
A megemlékezések sora a pakodi szőlőhegyen Széchenyi Ágnes szőlőtőkéjének megjelölésével és finom borkóstolós vacsorával, jó hangulatban ért véget.

Szalay Csaba