http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2015-05-03 22:37

Országos Szónoklat verseny

|
Április 10-én rendezte meg az Országos Széchenyi Kör és a Kossuth szövetség a 20. Országos Szónoklat versenyt, a Kossuth és Széchenyi nevét viselő iskolák diákjai részére.


A jól szervezett és magas színvonalú vetélkedőre meghívást kapott a Széchenyi Társaság, melyet dr. Tóth József elnök képviselt, és felkérésre néhány mondattal nyitotta meg a versenyt.


A versenyben két korosztály szerepelt, az általános iskola 7. 8. osztályos tanulói, valamint a gimnáziumok diákjai. A vetélkedőben kötelező, előre megadott, valamint szabadon választott Kossuth és Széchenyi, vagy a reformkor kiemelkedő személyiségeinek beszédét, cikkét, levelét kellett elmondani.

 

A verseny felhívása megjelent a Széchenyi Fórumban és talán ennek is köszönhető, hogy nemcsak a két nagy magyar nevét viselő iskolák jelentkeztek a vetélkedőre. A selejtezőket az benevezett iskolák rendezték, s szaktanárok választották ki a tovább jutó két-két tanulót. 

 

A dontőre április 10-én került sor az Apáczai Kiadó  központi dísztermében.

A bíráló Bizottságban, szaktanárok és ismert előadóművészek (Nemcsák Károly, Kovács István, R. Kárpáty Péter, Geszty Glória, Kovács Titusz, Kapácsi Mikós színművészek, Bartal Lajosné, Dr. Csabai Mária,  Rácz András tanárok és Dr. Szigethy István ügyvéd) döntötték el a helyezéseket. 

 

A versenyzőket három csoprtba sorsolták és mindegyik zsűri külön értékelte a diákok szereplését. 

 

A három nyertes: 


Barna Pap Bianka Móra Ferenc Gimnázium (Kiskunfélegyháza), felkészítő tanár: Dr.Borbélyné Szabó Katalin

Demjén József Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola (Budapest XI.), felkészítő tanár Kósa Antalné

Karácsonyi Hanna Kispesti Bolyai János Általános Iskola (Budapest XIX.), felkészítő tanár:  Röhrig Éva

 

Az első három helyezett a különböző kategóriákban könyvjutalmat, oklevelet, emlékérmet, emléklapot kapott. 

 

A Széchenyi Társaság képviselője nagy élvezettel hallgatta a sok tehetséges diák, kitűnő szövetmondó teljesítményét, és gratulált a szervezőknek és a szereplőknek.

 

dr. Tóth József