http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2015-04-17 18:36

Országos Széchenyi Kör megemlékezése Gróf Széchenyi István halálának 155. évfordulóján

|

1985 óta minden évben az Országos Széchenyi Kör megemlékezést tart április 8-án, Budapesten is a "Legnagyobb Magyar" tiszteletére.

 

 

 

Az első alkalommal még Környei Attila arra kérte a jelenlevőket, hogy jöjjenek közel, hogy jobban lehessen hallani a beszédét, a kör tagjai voltak jelen, és olyanok, akinek fontos Széchenyi életműve.


Sokan álltak itt és mondtak megemlékező beszédet, és mindenki talált olyan üzenete, amit fontosnak tartott megosztani a hallgatósággal.


Idén Aczél Eszter a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum vezetője emlékezett gróf Széchenyi Istvánra.

Beszédében elmondta, hogy szerencsésnek gondolja az ebben az évtizedben élőket, hiszen nagyon sok nevezetes évforduló kapcsolódik Széchenyi István életéhez, ami lehetőséget ad az emlékezésre, de ami fontosabb az életmű jobb megismeréséhez is.

 

 

A fiatalokhoz szólva elmondta, hogy ez a hely, a tér szinte egymagában sűríti össze Széchenyi munkásságának területeit. Az Akadémia épülete a tudomány, a magyar nyelv fontosságát jelképezi. A Lánchíd szépsége mellett az ipar, a közlekedés fejlődésének a szimbóluma, de ennél több, nevezhetjük a közteherviselés felé induló első lépésnek. S ide álmodta Széchenyi a nemzet színházát, és itt állt a labdaház, mely a test karbantartására hívja fel figyelmünket. A Dunára tekintve pedig a folyószabályozások, Vaskapu, gőzhajó juthat eszünkbe.

 

Felsorolni is nehéz ország- és emberépítő tevékenységeinek sorát, de ezek a megemlékezések azért fontosak, hogy megismerve munkáit, megértsük tanításait, gondolatait, s hasznosítsuk azokat magunk és a haza javára. Beszédét olyan, általa igen szeretett gondolatokkal fejezett be, amit a jelenlevőknek is figyelmébe ajánlhat.


„Szorgalmasan dolgozom – s önérzetesen – Ha lenyírják a szárnyaimat – járok majd a lábamon; - ha azokat is levágják, a kezemen járok; ha azokat is kitépik – hasoncsúszok! –„
1832. július 26. Napló


Szabó Tünde és Hetey László színművészek Széchenyi írásaiból összeállított csokrot nyújtottak át, a gondolatok értéket növelte a csodálatosan szép előadás is. 


Koszorút helyezett el a Széchenyi család nevében Széchenyi Tímea és Széchenyi Márk, az Akadémia Könyvtára részéről Dr. Babus Antal osztályvezető és Dr. Mázi Béla főkönyvtáros. A belvárosi önkormányzat képviseletében Wolhmuth István kulturális tanácsnok úr, míg a Nemzeti Múzeum nevében dr Radnóti Klára, koszorúzott.  A nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum koszorúját Aczél Eszter helyezte el. A civil szervezetek közül a Széchenyi Társaság, a Széchenyi Alapítvány, az Óbudai Széchenyi Kör, a Kossuth Szövetség koszorúzott. Az iskolákat a Kerepesi, zuglói Széchenyi István Általános Iskolák és az Újbudai Széchenyi Gimnázium képviselte. Koszorút helyezett el a Széchenyi Kör Szabolcsi és Művészek csoportjának képviselő is és a sort a rendező Országos Széchenyi Kör zárta.


A megemlékezés a Szózat hangjaival fejeződött be
.