http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2015-03-16 10:14

Néhány gondolat Széchenyi és Kossuth ellentétéről

|

Az Országos Széchenyi Kör szegedi tagcsoportjának március 10-én megtartotta harmadik összejövetelét. Eitler József, aki a szegedi Széchenyi Gimnázium igazgatója volt a megszűnéséig ezzel a címmel tartott előadást: "…miért emel oly magasra, hol nem tarthatom fel magamat?, néhány gondolat Széchenyi és Kossuth ellentétéről"


Az előadó rámutatott arra, hogy mindkét géniusznak megvolt a maga igazsága, nemzetet jobbító szándékuk megkérdőjelezhetetlen. Ellentétük eszmerendszerük történelemszem- léletük különbözőségéből adódott.

 

Kossuth becsülte Széchenyit, de a múlt emberének tartotta, erre utalnak kijelentései, melyekben Széchenyit dicséri, de mindig múlt időben beszél róla. Kossuth célja Széchenyi dicsőítésével egyben saját népszerűségének növelése is volt.

 

Széchenyi eleinte fájlalta vezető szerepének csökkenését, de lelki nagyságát mutatja, hogy belátta, hogy Kossuth rövid idő alatt többet nyert a hazának, mint ő 20 év alatt.


A vita utóéletéről is beszélt az előadó. Kemény Zsigmond, Szegfű Gyula Széchenyinek adott igazat. 1945 után Kossuth-kultusz alakult ki, 1956 után kezdődött Széchenyi rehabilitációja.
A magával ragadó, sodró lendületű előadást feszült figyelemmel követte, és nagy tapssal jutalmazta a hallgatóság.

Papp Éva