http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-11-05 22:47

Ifjúsági regény Szentkuti Károly laptopjáról

|

A történet napjainkban játszódik a nagycenki kastélyban, ahova táborozni érkeznek 12-16 év közötti fiatalok. Van, aki önszántából jött el, van, kit szülei erőltettek, s vannak olyanok is, akik csak el akarják ütni az időt. A táborlakók ez alatt a tíz nap alatt együtt élnek a kalandvágyó, az érzékeny, a szenvedélyes, a csalódott, a sikeres, vagyis a hús-vér Széchenyi Istvánnal is.
A könyv címe: www.szechenyi.hu

A könyv az Országos Széchenyi Kör támogatásával készült, s ez nem véletlen, hiszen a civil szervezet célkitűzései közt talán a legfontosabb, hogy a fiatalok, ismerjék meg a „legnagyobb magyar” munkásságát, írásait, s találják meg azokat a gondolatokat, melyek számukra is iránymutatók lehetnek. Az elmúlt közel negyven évben számtalan rendezvényünk volt, vetélkedőket szerveztünk, 1986 óta több mint 50 táborba hívtuk a diákokat, kiadványokat, kiállításokat juttatunk el az iskoláknak.

Most egy különleges könyvvel jelentkezünk. A könyv borítója itt látható

 

A szerző, Szentkuti Károly - évtizedeken keresztül tanulmányozta Széchenyit, 10 évig a kastélyában lakott, mint muzeológus és mellékesen olvasótábort is vezetett - nem tankönyvet írt, hanem az embert mutatja be, s azt a lehetőséget - ami mindenkinek megadatik -, hogy magunkat is megreformáljuk. Széchenyi szavaival ”Csak magunkban a hiba, de egyszersmind magunkban is a feltámadási erő”.


Széchenyi István nem járt egyetemre, tudásának két alapköve a könyvek és a tapasztalat. Utazásaira ládányi könyvvel indult, s tanulmányozta az adott ország történelmét, irodalmát, a technikai vívmányait, de közgazdaságtannal, alkotmányjoggal, vagy filozófiai kérdésekkel is foglalkozott.


Ezt javasolja kortársainak: „Csinosítsuk értelmünket, terjesszük tapasztalatainkat, keressük fel a tudóst, társalkodjunk az elmetehetőssel, nagyobbítsuk könyvtárainkat, jutalmazzuk a tudományokban, művészetekben fáradozót, haladót, üljünk kocsira, szálljunk hajóra s nézzük a világot – s emeljük hazánkat a dicsőbb nemzetek sorába!” ( Hitel)


Kívánom mindenkinek az olvasás örömén túl, hogy kezdjen el ismerkedni Széchenyivel, az izgalmas reformkorral, s a XXI. század elején találja meg a gyors változások mellett a közel 200 éve írt mondatok igazságát.


Péchy Mária
az Országos Széchenyi Kör elnöke

 


Szentkuti Károly az alábbi gondolatokkal ajánlja könyvét

A könyv története napjainkban játszódik a nagycenki kastélyban, ahova táborozni érkeznek 12-16 év közötti fiatalok. Van, aki önszántából jött el, van, kit szülei erőltettek, s vannak olyanok is, akik csak el akarják ütni az időt. A táborlakók ez alatt a tíz nap alatt együtt élnek a kalandvágyó, az érzékeny, a szenvedélyes, a csalódott, a sikeres, vagyis a hús-vér Széchenyi Istvánnal is.


Azért, hogy az olvasó még közelebb kerüljön a legnagyobb magyarhoz, a könyv egyes fejezetei az ő korában játszódnak. Átélhetjük vele a lipcsei lovas kalandot, ott vagyunk Pozsonyban az akadémia megalapításánál, elutazunk Londonba a Lánchíd építése ügyében, hajózunk a Vaskapunál a Dunán, és mellette vagyunk Döblingben is.


A tábor ideje alatt a fiatalok nemcsak Széchenyit, de önmagukat és egymást is jobban megismerik. Sok mindent megtanulnak a múltról, de azt is megértik, hogy ezen a múlton épül a jelen és a jövő. A nemzedékek élete összefonódik.


Ugyanakkor a hősök ízig-vérig őszinte és szókimondó mai diákok. Ez a nyár azonban többük életét alapvetően változtatja meg. Fellobban egy kamaszszerelem is. Végül kis közösséggé érnek, és hazafelé a vonaton már egy kupacban ülve találgatják, miként oszthatnák meg felismeréseiket, élményeiket másokkal is. Végül megszületik a döntésük; készítenek egy weblapot, www.szechenyi.hu néven.


Mindazoknak ajánlom ezt a könyvet, akiket érdekel Széchenyi István élete és munkássága. A célom az volt, hogy ne egy bronzba merevedett alakként, hanem mindenre fogékony, európai gondolkodású reformerként tekinthessünk rá, aki legnagyobb feladatának a haza sorsának előremozdítását tartotta.


A könyv itt megrendelhető
, esetleg a 06/20/9411180 telefonszámon vagy postai úton a Péchy Mária 1082 Budapest, Baross utca 86. címen.
November 15 után terjeszteni fogjuk a csoportok segítségével Nyíregyházán, Sopronban, Szegeden, Püspökladányban, Nagymányokon. A pontos elérhetőségekről az elnökségi ülésünk után adunk tájékoztatást.
A könyv ára 2000 Ft