http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-11-04 18:46

Szegedi csoport októberi programja

|

A "kiművelt emberfő" nem nélkülözheti közvetlen környezete történetének ismeretét. Az Országos Széchenyi Kör szegedi tagcsoportjának tagjai e gondolatok jegyében tekintették meg október 14-én az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontot.

A verőfényes októberi napon kellemes élmény volt sétálni a gyógynövényes kertben, megnézni a kőtárat, megismerkedni a kolostorban kiállított egyházi ereklyékkel és kincsekkel, majd megcsodálni a templomot. Kiss Norbert egyháztörténész szakavatott, élvezetes kalauzolásával hű és részletes képet nyertünk a városunkban több évszázada működő ferences rendház szerzeteseinek életéről, hagyományairól. Önfeláldozó példamutatásukról tanúskodnak a török elleni harcok, a pestis járványok időszakai, a keresztény hit és a lakosság oltalmazása, a magyar kutúra és nyelv megőrzéséhez való hozzájárulásuk. Gyógyító tevékenységükhöz kapcsolódott a paprika alkalmazása, melynek meghonosításával vált - részben - ismertté városunk.


A 2012-ben kialakított látogatóközpont az ország második legrégibb olyan épületegyüttesére hívja fel a figyelmet, amely ma is eredeti funkciójában működik. Már csak ezért is érdemes mindannyiunk figyelmére.

 

Kormányos András