http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-08-03 20:08

Hungarikum Hétvége a Várban

|
Július 24 és 27 között 41 Hungarikum mutatkozhatott be a várban, a Magyar Ízek Alapítvány támogatásával.
Elég későn kaptuk  a meghívót és a szervezők még az utolsó napokban is az egyeztetésnél tartottak. 21-én találkozott a kör és társaság néhány képviselője megbeszélték feladataikat, s abban megállapodtak, hogy a magyar finomságok mellett nem lesz könnyű szellemi táplálékkal is megkínálni a látogatókat. 
23-án este  vittük a kiállítási anyagainkat, kis házunk már állt, de még a nyitás után is szereltek, alakítottak. Sajnos nem ez volt a legnagyobb probléma, 2000 Ft-os belépőt kértek a látogatóktól, ami igen komoly összeg, így érthető, hogy a kiállítók összefogása után előbb 500 Ft-ra csökkent, majd ingyenes lett a belépés. Mivel ezt már nem hirdették, így gondolom, sokan távolmaradtak. 
 
A kezdeti nehézségek ellenére a vártnál sokkal jobb volt a bemutatkozás. Első nap a kiállítók is megtekintették egymás, így a mi pavilonunkat is, jó volt látni érdeklődésüket, s örültek, hogy a hungarikumok közt szellemi értékek is szerepelnek. A második naptól folyamatosan emelkedett az érdeklődők száma, köszönhető a MEVE szép és figyelemfelkeltő tablóinak, s kör és társaság gazdag ismeretterjesztő anyagainak. A totó kitöltése lehetőséget adott kötetlen beszélgetésre, az ismeretek átadására. Szombaton este tíz felé indultunk csak haza, de nagy örömmel töltött el, hogy az emberek nyitottak voltak, pozitívan értékelték munkánkat, és reményeink szerint növekedett Széchenyi- tisztelők száma. Vasárnap még egy kisebb vihar, eső borzolta a kedélyeket, de Papp Éva jóvoltából ezt is sikeresen átvészeltük.
A kiállításon egyes hungrikumok egyéni módon tánccal, zenével, vagy sólymok röptetésével is bemutatkoztak. Széchenyi szellemi örökségét Erdélyi György színész által tolmácsolt gondolatokból ismerhették meg a jelenlevők. 
 
Remélem az elkövetkező években is lesz lehetőség bemutatkozásra, a tapasztalatok feldolgozása után joban felkészülhetünk. Azt biztosan mondhatom, hogy van még feladatunk a Széchenyi-ismeret növelésében. 

Péchy Mária