http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-07-12 21:23

Szegedi hírek

|
Egy különös jubileum

A múlt század fordulójának leghíresebb szobrászai, Strobl Alajos és Zala György munkásságának, valamint két gyönyörű alkotásuknak, gróf Széchenyi István és Deák Ferenc szegedi szobrának különös történetét ismertette az előadás.

Szeged városa az 1879-es nagy árvíz után épült újjá, és ahogy Ferenc József megjósolta, szebb lett, mint volt. A város az újjáépítéstől megmámorosodva szoboravatási lázban égett, évente állítottak egy-egy szobrot a város nagyjainak tiszteletére.
1903-ban, Deák Ferenc születésének 100. évfordulóján kérte fel a város küldöttsége Zala Györgyöt, hogy készítse el Szeged főterére a haza bölcsének szobrát.
1909-ben a tehetős Holtzer kereskedőcsalád kereste fel Strobl Alajost azzal a szándékkal, hogy a város első díszpolgárának, gróf Széchenyi Istvánnak szobrát megrendeljék.
A város tervei szerint a két szobrot egyszerre avatták volna fel nagy ünnepség keretében.
Deák szobrának készítése nehezen indult, mert Zala György a Millenniumi emlékmű alkotásával volt elfoglalva.
Strobl Alajos ruskicai márványból készülő szobrát újra kellett faragtatni, mert az olasz kőfaragók a nagyázási munkákat elrontották.
1912. augusztus végén Széchenyi szobrát felállították a város főterén, majd az avatásra várva beburkolták.
Deák szobrának elkészülte egyre csak váratott magára, a város már perrel fenyegette a művészt.
1914 júliusában végre helyére került Deák Ferenc bronzszobra, kezdődhetett az ünnepség szervezése a várva várt kettős szoboravatásra.
Az 1914. július 26-i helyi újság közölte az országra szóló ünnepség meghívottainak listáját, programját és időpontját: 1914. szeptember 6. De ugyanez az újság a címoldalon hozza nagy betűkkel a tragikus hírt: Itt a háború! Kitört a háború!
Elmaradt a tervezett ünnepség, és a háborúra való tekintettel a két szobrot soha nem avatták fel.
Papp Éva