http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-04-06 20:58

Koszorúzások Széchenyi halálának 154. évfordulóján

|

Az Országos Széchenyi Kör tagjai sok településen emlékeznek gróf Széchenyi István halálának 154. évfordulóján. A központi rendezvényt Budapesten lesz, ahova várják az Akadémia, Széchenyi munkásságához kapcsolható minisztériumok-, intézmények-, és múzeumok képviselőit, hogy a megemlékezés virágait elhelyezzék a szobor talpazatán.
Meghívót küldtek Széchenyi család tagjainak, a legnagyobb magyar nevét viselő civil szervezeteknek, iskoláknak, és mindenkit hívnak és várnak.
A meghívó a Széchenyi Fórumon.hu portálrendszeren a Széchenyi-tisztelők eseménynaptárában és a kör honlapján olvasható.

Célkitűzésünk, hogy minden olyan településen emlékezzenek az országépítő grófra, ahol működő csoportjuk van. Az első koszorúzást a Budaörsi Csoport tartotta a Kamaraerdőben álló Széchenyi-szobornál dr. Kováts Tiborné szervezésében. Kugler P. Ferenc szobra a XI. kerületi öregek otthonának kertjében áll 1929 óta. A csoport tagja a 90-es évek eleje óta minden évben koszorúznak és az idős lakók rendszeresen és örömmel vesznek részt a megemlékezéseken.

Április 7-én, Zalaszentgróton emlékeznek a Széchenyi-tisztelők a legnagyobb magyarra. A Deák Ferenc többcélú Iskola és Gimnázium tanulói műsorát követően Szalay Csaba köri tag osztja meg gondolatait a jelenlevőkkel, majd Baracskai József polgármester úrral közösen helyezik el a megemlékezés virágait.

Zircen a kör helyi csoportja a Zirci Országzászló Alapítvánnyal közösen tartja megemlékezését, az általuk megálmodott és megvalósított Széchenyi-mellszobornál. A koszorúzás időpontja április 8-án 17 óra. Beszédet mond Egervölgyi Dezső az Országos Széchenyi Kör tagja. Koszorút helyez el a két szervező civil társaság és Ottó Péter polgármester.

Koszorúznak Szegeden, de Soprontól Nyíregyházáig emlékeznek Széchenyi István halálának 154. évfordulóján.

Széchenyi falujában Nagycenken április 8-án 14 órakor tartják megemlékezésüket a település lakói. Megemlékező beszédet Aczél Eszter a Széchenyi István Emlékkiállítás igazgatója mondja, közreműködnek a Széchenyi István általános iskola tanulói. A Széchenyi Kör is elhelyezi a megemlékezés virágait.

Április 9-én 11 órakora Nagycenk Önkormányzata Döblingben emlékezik a legnagyobb magyarra, jelen lesz Aczél Eszter az Emlékkiállítás igazgatója, a Széchenyi Kör elnöke Péchy Mária és a kör-, illetve Nagycenk lakósainak küldöttsége.

Várjuk a beszámolókat, fényképeket a további színhelyekről, akkor is, ha az előzetes felhívások nem érkeztek meg!