http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-02-27 12:00

Terveink 2014. évre

|

Az elnökség február 8-9-én kétnapos ülést tartott Nagycenken, amelyen meghatároztuk az Országos Széchenyi Kör elkövetkező időszakának programjait, feladatait. A kiemelkedő programjainkat itt bemutatjuk, de várjuk tagszervezeteink és tagjaink további kezdeményezését is. Az elnökségi ülésen megtisztelő volt számunkra, hogy részt vett Aczél Eszter a Nagycenki Múzeum megbízott igazgatója és Csorba János Nagycenk polgármestere.

Terveink 2014-ben

 

2014. április 05-én 10,30 órai kezdettel Budapesten tartjuk közgyűlésünket, a helyszínéről a meghívóval együtt küldjük a tájékoztatást.
Kísérő rendezvényünk - Ybl Miklósra emlékezve - a Várbazár megtekintése .

Április  8-án 16 órakor gróf Széchenyi Istvánra emlékezünk Budapesten a Széchenyi István téren halálának 154. évfordulóján. A hagyományos koszorúzásra várjuk a budapesti- és Budapest környéki iskolák, valamint szervezetek és személyek koszorúzási szándékának bejelentését az elnökhöz.

 

 Április 9-13 közt Széchenyi Akadémiát tartunk Nagycenken

Téma: Széchenyi István életműve hogyan hat napjainkban, mit hasznosítunk.
Három kiemelt témakör lesz:
- Széchenyi István mit hozott a családi házból és mit adott tovább gyermekeinek.
- Vízgazdálkodás, ezen belül mennyire voltak korszerűek a 1800-as évek vízszabályozási, vízgazdálkodási munkái. A víz szerepe az elkövetkező években a Kárpát-medencében.
-  A harmadik kérdéskör a mezőgazdaság helyzete, a Széchenyi-család gazdálkodása, a mai kihívások elsősorban a nyugat-magyarországi térségben.

Az akadémiák hagyományát folytatva kirándulunk Fertődre, illetve esti beszélgetések filmvetítés egészíti ki a programot. Előadóink a fenti témák kutatói, egyetemi oktatók, szakemberek. Az előadások pontos időpontját az előadókkal, a végleges egyeztetés után a jelentkezőknek megküldjük.

Szállás és félpanziós ellátás Fertőbozon a Gloriett panzióban lesz - nagyon szép környéken, csodálatos kilátással a Fertő tóra. Az ebéd Nagycenken lesz, a két település közt a közlekedést  megoldjuk.
A jelentkezési lapot innen letöltheti>>

Költségek öt napra 28.500 Ft, három napra 18.000 Ft.
Jelentkezéseket március 15-ig kérjük elküldeni: Péchy Mária 1082 Budapest, Baross utca 86. posta-, vagy pechy_maria@t-online.hu email címére.


Ebben az évben Kárpátaljára vezet az utunk.

Időpont 2014. július 1-6-ig (kedd-vasárnap)
A látnivalók közül kiemelkedik a táj szépsége, járunk majd a Vereckei hágónál, a Tatár hágónál a Borzsa, Kraszna és Gorgánok hegyeiben. Elsétálunk a Szinevéri tóhoz a Fekete Tisza forrásához és a két Tisza találkozáshoz. Műemléki látványosságokban is lesz részünk, Munkács, Beregvár, Berergszász, Técső, Visk, Csetfalva nevezetességeit is megnézünk. Találkozunk a magyar történelem tragikus emlékével is; Szolyván, az Árpádvonal bunkereinél.
Szállás falusi turizmus keretében, ellátás félpanzió, utazás autóbusszal, helyi idegenvezetővel.
Várható költség max.: 60.000 Ft
Kérem, hogy a mellékelt jelentkezési lapon vagy emailen jelezzék részvételi szándékukat.
Részletes programot a jelentkezőknek küldjük, illetve felrakjuk a már ismert hírportálokra.

 

 

A Széchenyi Alapítvány Buday Miklós elnök kezdeményezésére és munkájának köszönhetően  gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka (gyakorlatilag az írott életműve) bekerült a Magyar Értéktárba, majd javasolta (lásd itt), hogy ezt a bizottság emelje a Hugarikumok Gyűjteményébe is. A Hungarikum Bizottság ezt a javaslatot március 18-án fogja tárgyalni.

A programjaink közé felvettük az önképzést. Törekedünk arra, hogy Széchenyi István írásait minél többen megismerjék, s ennek keretében szeretnénk a tagságot arra bíztatni, hogy minden évben minden tag olvasson el egy Széchenyi által írt könyvet. 2014-ben az írások közül a Hitelt javasoljuk. Ajánljuk az olvasónapló készítését is.

Szeptember-október hónapokban várjuk azokat a rövid írásokat (max. 5000 karakter, vagy kézzel két A4-esd oldal), melyekben az általuk kiválasztott legszebb gondolatokat bemutatják, s indokolják. Beküldhető a  kör honlapjára: elnokseg@szechenyi-kor.hu  
A könyv feldolgozásának másik lehetősége; 12 kérdés összeállítása három lehetséges válasszal, melyet a Széchenyi Fórum szerkesztőségébe kérjük beküldeni. A legjobb írások és kvíz-kérdések az honlapon illetve a Fórumban megjelennek.

Várunk további javaslatokat, ötleteket, hogy a kör életét gazdagítsuk, továbbiakban várjuk azoknak a tagoknak a jelentkezését, akik szívesen vennének részt önkéntes munkában, pl.: adminisztrációs vagy egyéb (pl. gépírás) munkákban.

 

Kérjük ne felejtse el befizetni idei tagdíját - aktív dolgozóknak 2000 Ft/év, nyugdíjasoknak, diákoknak 1000 Ft/év, túlfizetést köszönettel fogadunk.

A  tagdíjakat az alábbi számlaszámra kérjük átutalni, illetve igény szerint küldünk csekket

Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet : 59500337-11101703

 

Kérjük, hogy az adójának 1%-os felajánlásával segítse munkánkat, hiszen semmilyen állami támogatásban nem részesülünk, s pályázataink is  sikertelenek. Az adóbevallásnál tüntessék fel a kedvezményezettként az Országos Széchenyi Kört és az adószámunkat:

19759252-1-08


Péchy Mária
elnök