http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-10-28 16:07

Budapesti Csoport októberi programja

|

Az Országos Széchenyi Kör Budapesti Csoportja október 18-án a Nyugati pályaudvar Királyi várójában tartotta összejövetelét

 

Péchy Mária és Beke Marcella a MÁV Nosztalgia Kft értékesítési vezetője várták az érdeklődőket.

Itt Beke Marcella ismertette az építészetileg igen értékes pályaudvar keletkezésének történetét. Először egy kis indóház állt itt, az akkori Pest határában – a mai Skála helyén -, s innét indult az első vonat Vácra 1846-ban. Ezt az indóházat az 1870-es években a Nagykörút rendezése miatt lebontották, a vágányok köré pedig August de Serres tervei alapján a Gustav Eiffel által vezetett építészeti iroda építette meg a ma is látható főépületet. A pályaudvart 1877. október 28-án adták át az Osztrák Vasúti Társaságnak.

A pályaudvar legszebb része a Királyi váró, mely az uralkodó Ferenc József és Erzsébet királynő részére készült. Legnagyobb terme a fogadó, ebből nyílik a gazdagon díszített Sissi terem illetve az egyszerű, Ferenc József részére kialakított szoba. A harmadik termet dolgozónak, tárgyalónak  használták. A stukkókkal gazdagon díszített fogadó teremben szép kandallót, a kornak megfelelő ülőgarnitúrákat, Széchenyi Istvánt és Baross Gábort ábrázoló szobrokat találunk.
A tájékoztató után mindenki kedvére sétálgathatott  a kis átjáró ajtók segítségével körbejárható a Királyi váróban.


Beke Marcella beszélt a Nosztalgia Kft által rendezett programokról és felhívta a tagok figyelmét egy-egy érdekesebb rendezvényre amelyek a cég honlapján megtalálhatóak.
Péchy Mária megköszönte a tájékoztatást és az érdekes bemutatást, majd az elkövetkező programokra kért javaslatokat, valamint a kapcsolattartás érdekében megtett első lépésekről, hírlánc alakításáról számolt be, változatlanul kérve az elektronikus elérhetőségek bővítését családtagok segítségével.

Siska Tamás javaslatot tett az elkövetkező időszak programajaira úgy mint Széchenyi emlékhelyek felkeresése Budapesten és környéken, Messik Miklós meghívása, hogy tartson előadást Európában fellelhető Széchenyi emlékekről. Beszámolt a Kör honlapjáról és kérte a jelenlevőket, hogy rendszeresen figyeljék a weblapot és a Széchenyi Fórumot, írásaikkal,  javaslataikkal segítsék munkánkat. 

 

 

 

A következő összejövetel tervezett időpontja november 29., a helyszínről és programról a Széchenyi Fórumon, a Honlapon és emailen küldünk tájékoztatást.

 

 

 

Péchy Mária, elnök