http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-07-26 12:57

Vendégségben "Zala szívében, a családi fészek"-ben

|

Az Országos Széchenyi Kör Zalaszentgróton tartotta 2013-ban július 5-től 9-ig a találkozóját, melynek keretében 6-án megtartotta XVI. közgyűlését. A közgyűlés jegyzőkönyvét külön közöltük. Jelen írásba a kísérő rendezvényekról számolunk be. Csodálatos dolog volt öt napig Zalában vendégeskedni! Minden nagyszerű volt: a város, a szállás, az ellátás, a program, találkozás a réglátott ismerősökkel, és a hangulat!

A kelleténél hosszabb, kalandos utazás után szerencsésen megérkeztünk Zalaszentgrótra, ahol szívélyes fogadtatásban részesültünk. A szállás elfoglalása után városnézés következett, majd megkoszorúztuk gróf Széchenyi István szobrát. A bőséges, ízletes vacsora után nagyszerű hangulatú ismerkedési esten vettünk részt. Másnap a zeneiskola hangversenytermében tartottuk meg az Országos Széchenyi Kör közgyűlését. Baracskai József polgármester, országgyűlési képviselő köszöntője után Péchy Mária elnöki beszámolója felidézte az elmúlt két év eseményeit, sikereit, gondjait. A tagcsoportok vezetői munkájukról, elért eredményeikről számoltak be. Buday Miklós jóvoltából megismerkedtünk a Széchenyi Fórummal, az internetes hírportállal, mely közvetítő a civil szervezetek és a Széchenyi tisztelők között. Vita alakult ki abban a kérdésben, hogy szüksége van-e a Körnek önálló honlapra, vagy elegendő bekapcsolódnia a közös hírportál adta lehetőségbe. Abban viszont teljes egyetértés volt, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka legyen hungarikum, kerüljön a Magyar Értéktárba. Buday Miklós előterjesztését a közgyűlés minden tagja támogatta. Szívből gratuláltunk azoknak a tagtársainknak, akiknek munkáját az elnökség elismeréssel köszönte meg. A közgyűlés kéréssel fordult a Magyar Tudományos Akadémiához, hogy támogassa a nagycenki Széchenyi kastély felújítását igénylő kérésünket.
A komoly tanácskozás után jólesett a finom ebéd, és felfrissülve indultunk a délutáni kirándulásra. Először Zalaszentlászlóra mentünk, ahol a falu egykori birtokosa, gróf Széchenyi István tiszteletére emléktáblát avattunk. Nagy élmény volt a keszthelyi Festetich-kastély megtekintése, majd a hévizi séta és Marton László Széchenyi-szobrának megkoszorúzása. Este a város Művelődési Központjában kultúrműsort adtak a város fiataljai: ének, zene, szavalat, néptánc szórakoztatta a közgyűlés résztvevőit. A vacsora után a fáradhatatlan társaság ukulele hangjai mellett nosztalgiázott, énekelt, táncolt, beszélgetett.
Vasárnap a tekenyei templomban misén vettünk részt, melyet a zalaszentgróti Városi Kamarakórus előadásában felhangzó Rossini: Ünnepi miséje tett feledhetetlenné. A lélekemelő élmény után Tarsoly Róbert polgármester vendégeként borkóstolón vehettünk részt. Az ízletes borok kóstolása közben gyorsan fogyott a finom pogácsa is. Ebéd után elbúcsúztunk hazautazó tagtársainktól, és már indultak is az itt maradók a délutáni programra. Egyesek a felüdülést kínáló Szt. Gróth termálfürdőbe mentek, mások autóbuszos kirándulásra indultak, melynek első állomása Türje volt. Itt megtekintettük a nevezetes román stílusú 13. századi prépostsági templomot, benne a Szent László legendát ábrázoló freskórészleteket. Sümegen felkerestük Kisfaludy Sándor egykori szülőházát, előtte a város neves szülötteinek és polgárainak tiszteletére állított emléktáblák sorát. Megtekintettük a műemlékekben gazdag belváros legszebb építményét, a Várhegy oldalába simuló püspöki palotát, melynek termeiben a felújítás után állandó és időszakos kiállítások kerültek. Meglátogattuk az 1648-ban vagy 1652-ben alapított ferences templomot. Gyönyörű volt a barokk főoltáron látható kegyszobor, de még jobban örültünk, amikor a sekrestye folyosóján megtaláltuk a Táboryné Erzsike által keresett festményt, mely a templom alapítóját, Széchényi György veszprémi püspököt ábrázolta.
Hétfőn először Sényére mentünk, ahol Felföldi László polgármester jó szóval, finom borral és hajnalban sütött pogácsával vendégelt meg Széchenyi emléktáblájának megkoszorúzása után. Innen Kehidára vitt az utunk, ahol Lázár István polgármester fogadta a csoportot. Megtekintettük Deák Ferenc egykori kúriájának épületében berendezett „A haza bölcse, Zala büszkesége” című emlékkiállítást. Kallósdon a temetőkertben álló Árpád-kori Szent Anna-templomot kerestük fel. A parányi román stílusú templomban nagyszerű meglepetés várt ránk: a kamarakórus egyik tagja, Megtért Eszter csodás énekhangversenyt adott a tiszteletünkre.
És még nem volt vége a napnak: az ország valószínűleg legkisebb településére, Dötkre mentünk, ahol a betyárnak öltözött Martincsevics István fogadott bennünket „zalai borút” feliratú boroskorsóval, melynek tartalma mindannyiunk arcára derűt varázsolt. A Pakod-hegyre mentünk, ahol felkerestük Széchenyi Ágnes szőlőtőkéjét. Ezután borkóstolós ízletes vacsora várt bennünket, majd harmonikaszó mellett mulattunk a gyönyörű zalai dombok között.
Kedden autóbusszal Zalaegerszegre mentünk. Itt Szakál István mutatta be a várost, majd a skanzent és az olajipari múzeumot. A búcsúebéd után a vasútállomáson búcsúztunk vendéglátóinktól.
A nagyszerű program megszervezéséért köszönetet mondunk Baracskai József polgármesternek, Szalay Csabának és segítőinek.
Csodálatos dolog volt öt napig Zalában vendégeskedni!

Papp Éva