http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-06-19 01:06

Zalaszentgrót várja a Széchenyi Kör tagjait

|

Két évvel ezelőtt, a Szatmárnémetiben megtartott közgyűlés után Szalay Csaba, az előd Széchenyi Emlékmúzeum Baráti Körének alapító tagja felajánlotta, hogy szívesen lesz szervezője a következő közgyűlésnek. A meghívást Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere később, az Elnökség zalai látogatásán megerősítette.
Mire készül Zalaszentgrót, mire számíthatnak a közgyűlés résztvevői?

 

A fentiek szerint lett a gazdag történelmi múlttal rendelkező, alig hétezer lakosú zalai kisváros - a Batthyány család, majd a Károlyiak birtoka, ahol Deák Ferenc olvasókört, kaszinót, védegyletet alapított, amelynek országgyűlési követe volt, ahol Zrínyi Miklós is vendégeskedett, - Széchenyi István a szomszédos települések birtokosa volt - a soron következő közgyűlés gazdája.

Az ide érkezőket gazdag program várja: a pénteki érkezés után rövid városnézés, majd vacsorával egybekötött zenés ismerkedési est lesz.

A szombat délelőtti közgyűlés keretében Kintli Dóra zalaegerszegi diák felolvassa díjnyertes dolgozatát Széchenyi István zalai kapcsolatairól, majd Baracskai József országgyűlési képviselő, polgármester köszöntő szavai után kezdődik a Kör életében fontos közgyűlés. Napirend itt olvasható>>

Délután először Zalaszentlászlón a község lakóival közösen emléktáblát avatnak a falu egykori birtokosa, gróf Széchenyi István tiszteletére, ezután Keszthelyen rövid látogatást tesznek édesanyja családi birtokán, a Festetics kastélyban, Hévízen megkoszorúzzák Marton László Széchenyi-szobrát és az egykori birtokközponton, Szentgyörgyváron át térnek vissza Szentgrótra.

Este a város kulturális életéből láthatnak keresztmetszetet.

Vasárnap délelőtt a szomszédos kis falu: Tekenye középkori alapokra épült templomában Rossini: Ünnepi miséjét hallhatják a Zalaszentgróti Városi Kamarakórus előadásában, utána borkóstolón látja vendégül a résztvevőket a falu polgármestere, Tarsoly Róbert.

Ebéd után véget ér a közgyűlés hivatalos programja.

Szalay Csaba az érdeklődőknek további programokat is szervezett: vasárnap délután ingyen fürödhetnek a Szent Gróth Termálfürdőben, vagy Türje – sümegi kiránduláson vehetnek részt.

Hétfőn további Széchenyi-emlékhelyeket keresnek fel: először a 43 lakosú Sénye polgármestere fogadja a csoportot, majd Kehidán, a Deák-kúriában (amit Széchenyi István Ödön fia számára vásárolt meg a nehéz anyagi körülmények között élő Deák Ferenctől) Lázár István polgármester kalauzolja az érdeklődőket.

Érdekes színfolt lesz a kiváló akusztikájú, XIII. századi kallósdi kerek templomban Megtért Eszter szóló-ének előadása. A hétfői program a pakodi szőlőhegyen fejeződik be. Itt a résztvevők először megtekintik a kései leszármazott, Széchenyi Ágnes szőlőtőkéjét, majd harmonikaszó mellett zalai ételeket és borokat fogyaszthatnak.

A fakultatív program kedden a zalaegerszegi skanzen látogatásával fejeződik be.

„Zala szíve, a családi fészek” szeretettel várja az Országos Széchenyi Kör tagjait!

 

 

Sz.Cs.