http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-09-12 10:40

Egy kis numizmatika

|

A Magyar Nemzeti Múzeum 2014. évi emlékpénz kibocsátási tervezetét nézegetve, örömmel találkoztam Ybl Miklós születése 200. évfordulója alkalmából kibocsátott 10000 Ft-os ezüst és 2000 Ft-os színes fém emlékpénzek képével. Forgalomba került 2014. április 3-án.

Előző írásomban jeleztem, hogy Ybl Miklós a Stüler tervezte Magyar Tudományos Akadémia építésének műszaki vezetője, a munkák levezénylője volt.
1860. január 7-én határozott a Széchenyi családi tanács, hogy a Döblingben tartózkodó Széchenyi István új templomot építtet a régi helyén, mivel a cenki plébános levelében riasztó híreket írt a grófnak. Több tervező került szóba, de a Károlyiak Ybl Miklóst ajánlották.


Széchenyi február 3-án fogadja Yblt és megbízza a tervezéssel. 1860. augusztus 20-án Szent István napján a templom védőszentjének ünnepén teszik le az alapkövet. 1864 nyarára készül el a templom és Simos János, akkor győri püspök szenteli fel, augusztus 20-án.


Az MNB a kibocsátott érmekhez mellékel egy ismertetőt. A rövid életrajzi adatok után az érmen szereplő egyén munkássága következik. A nagycenki templom az ismertetőben nem szerepel az Ybl alkotásai sorában. A cenki templom építőjének nevét, nékünk Széchenyi tisztelőknek illik ismerni.


Örömmel fedeztem fel a mellékleten a Zrínyi emlékpénz tervezetét is, mely Zrínyi Miklós halála 350. évfordulója alkalmából kerül kiadásra.
Az 5000 Ft-os érem ezüstből, a 2000 Ft-os színesfémből készül. Forgalomba kerül 2014. november 18-án.


Egy régi római vagy arany érem az anyagi, egy hozzám közel álló személyről készült érem pedig a szellemi, eszmei értékét növeli gyűjteményemnek. Nékem, az utóbbi a fontos.

Egervölgyi Dezső