http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2021-02-08 15:14

Elhunyt Oplatka András

|

Hetvennyolc éves korában, hosszú, súlyos betegség után zollikoni otthonában, 2020. május 27-én szerda reggel elhunyt a Széchenyi Társaság Díjával kitüntetett Oplatka András Széchenyi-kutató, a Prima Primissima-díjas újságíró, történész, fordító, a Neue Zürcher Zeitung egykori szerkesztője, a néhai Heti Válasz rendszeres szerzője.
Prőhle Gergely búcsúzik a kivételes műveltségű embertől, akinek tudása nem merült ki a tények ismeretében, valamiféle racionális, vagy annak tűnő okoskodásban, hanem pontosan tudta: a világ megértéséhez legalább annyira szükséges az ihletett interpretáció ismerete is.

„Die Zeit ist ein sonderbar Ding”, vagyis „Az idő különös dolog” – idézte gyakran Oplatka András Hugo von Hofmannstahl librettóját Richard Strauss Rózsalovag című operájához, derűs melankóliával utalva ezzel az elmúlás elkerülhetetlenségére. Közvetlenül szembesülve a mondat igazságával nagy erőfeszítés kell hozzá, hogy az ember a derűs melankóliára emlékezzék, és ne pusztán a szikár ténnyel szembesüljön: Oplatka András  78 éves korában meghalt.


A teljes cikk itt olvasható>>