http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2019-03-22 17:41

Ne maradjon az Ön adójának 1%-a az államnál

|

A Széchenyi Alapítvány arra mozgósít, hogy gróf Széchenyi István fő művét; a Hitelt a világnyelvekre átültessük.
Segítse törekvésünket, segítse a Széchenyi-ismeret növelését! Ajánlja fel a személyi jövedelemadójának 1%-át a Széchenyi Alapítványnak.

Kedves Széchenyi-tisztelő Barátom!

Más nemzetek sokat tesznek azért, hogy nagyjaik ismerté váljanak szerte a világon. A Széchenyi Alapítvány arra vállalkozik, hogy gróf Széchenyi István fő művét; a Hitelt a világnyelvekre átültessük. Ez a mű zseniális marad akkor is, ha lefejtjük róla a XIX. századi aktualitásokat, a sajátos magyar viszonyokat, az akkori gazdasági körülményeket. A Hitel nem csak a magyarok számára értékes, hanem világszerte mindazoknak, akik a sorsuk javításáért tenni akarnak. Először az angol nyelvre történő fordítását célozzuk meg.
A továbbiakban röviden érvelek, hogy az eddigi tevékenységünk, céljaink, esetleg a Hitel megismerése, olvasása meggyőző lesz, miáltal közvetlenül-, de a környezetükre is hatást gyakorolva segíthetik a személyi jövedelemadójuk 1%-nak felajánlásával a Széchenyi Alapítvány ezen céljának megvalósulását.
Ne maradjon az Ön adójának 1%-a az államnál! Segítse törekvésünket, segítse a Széchenyi-ismeret növelését.

A Széchenyi Alapítvány 1987 óta munkálkodik azon, hogy Széchenyi életműve népszerűvé, és mennél szélesebb körben ismertté váljon; továbbá, hogy életműve példaként szolgáljon – különös tekintettel az ifjúságra. A korlátozott terjedelem miatt nehéz volna felsorolni az elmúlt 32 év eredményeit. A legfontosabbak:
- Támogattuk gróf Széchenyi István minden fellelhető írásának digitalizálását, az adatbázisokba szervezett CD kiadását (könyvek, naplók, levelek, hírlapi cikkek, beszédek és egyéb kisebb írások). A világon nincs egyetlen könyvtár sem, amelyikben annyi Széchenyi-mű lenne együtt, mint a Széchenyi-CD-n.
- A Széchenyi nevét viselő iskolák pályázatai alapján 1989-től minden évben átadjuk a Diákok Széchenyi-díját, Borsos Miklós Széchenyi-plakettjét. Eddig 125 tanuló kapta meg a díjat szerte az országban.
- A Széchenyi Alapítvány terjesztette elő azt a javaslatot, amelynek alapján a Hungarikum Bizottság 2014-ben gróf Széchenyi István szellemi hagyatékát hungarikummá nyilvánította. (A részleteket megismerheti a Széchenyi Fórum portálrendszerén, a www.szechenyiforum.hu/szechenyiforum/Legyen_hungarikum/514 oldalon.) A „Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka” című hungarikum kezelője a Széchenyi Alapítvány.
- Kezdetektől fizetett alkalmazottak nélkül, önkéntes munkával végzi alapítványunk a cél szerinti tevékenységét, a szükséges feltételek biztosítását, a szervezést, az akciók lebonyolítását.


Gróf Széchenyi István életművét és személyét tisztelet övezi, nem osztja meg a magyarságot. Írott életműve sokrétű és hatalmas. Széchenyi szellemi hagyatéka manapság is alapvető értékeket hordozó forrás. Hitével, akaratával, hazaszeretetével, felvilágosultságával, kitartásával egy egész ország gazdasági és kulturális életének fellendülését eredményezte. Filozófiai alapvetései és ezek realitásának bizonyítására irányuló könyvei (ezeket ma megvalósíthatósági tanulmánynak nevezzük), továbbá gyakorlati alkotásai, nem csupán a múltban hordozott eredményeket, hanem a ma emberéhez is szólnak.


Egy kiemelt nemzeti értékre – mint hungarikumra – jellemző, hogy az hívó szó a külföldiek számára is. Fontosnak tartjuk, hogy felkeltsük az érdeklődést a határainkon kívül is e rendkívüli életműre, és ne csak az idegen nyelvű Széchenyiről szóló ismertető tanulmányok álljanak rendelkezésre, hanem idegen nyelveken is megismerhető legyen Széchenyi fő műve.


Manapság különösen fontos, hogy szellemi értékeinket szélesebb körben megismertessük Európával, a Világgal, és ezen keresztül megértessük és képviseljük nemzeti érdekeinket.
Célunk az, hogy – akár reprezentációs eszközként is – a magyarságot és a kiemelt nemzeti értéket méltó módon bemutató kötet álljon a Magyarországot képviselő személyek-, illetve Magyarország iránt érdeklődő külföldiek rendelkezésére.


A fentiek érdekében kérjük Öntől és a közvetlen környezetükben élőktől az szja 1%-át, valamint reméljük az eszmei támogatásukat is.


Nagycenk, Kastéy, 2019. március 10.


Üdvözlettel:

Buday Miklós
elnök
Széchenyi Alapítvány
Adószám: 19115951-1-08

Székhely: 9485 Nagycenk, Kiscenki út 3. (kastély)
Postacím: 1016 Budapest, Hegyalja út 26. fszt.1.
Telefon: +36 30 9502 147, +36 1 3751490
e-mail cím: szechenyialap@logod.hu