http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2018-03-10 09:32

Rendhagyó történelemóra a SZIG-ben

|

Az Újbudai Széchenyi István Gimnázium meghívta Buday Miklóst a Széchenyi Alapítvány elnökét, hogy 2018. március 5-én tartson előadást gróf Széchenyi István szellemi hagyatékáról.
hirdetés

Mintegy negyven diák tudott részt venni a rendkívüli történelemórán, amelynek keretében általában nem az általánosan ismert életrajzi adatokról volt szó, hanem szellemi hagyaték rendkívüli jelentőségéről.


Az előadó elmondta, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatékát 2014-ben nyilvánította a Hungarikum Bizottság kiemelt nemzeti értékké, majd két hónap múlva hungarikum rangra emelte azt. Minden magyar ember kötelessége, hogy a nemzeti kincsünk részét jobban megismerje.
A Széchenyi-tisztelők feladata, hogy Széchenyi szellemi hagyatékát megismerje és megismertetesse.


Gróf Széchenyi István tevékenysége igen széleskörű volt. Gondolhatunk akár a katonai pályára, a lovászatra, a mezőgazdaságra, közlekedésre, a diplomáciára, a törvénykezésre, a Lánchídra, a sportra, nyelvészetre, közlekedésre is. Mit értünk akkor a szellemi hagyaték alatt? – tette fel a kérdést az előadó, és válaszolt is rögtön:
Szellemi hagyatéka alatt csak az írott életművét értjük, de az írásaiban, könyveiben kibontakozik a teljes életmű a Tisza szabályozástól a Lánchídig.

 

Az előadás első része az életműről, majd konkrétabban a Hitel című művéről szólt.


A rendkívüli történelemóra zárásaként a diákok kvíz kérdéseket fejtettek meg.