http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-11-01 16:13

Előadás Kassán

|

2016. október 4-én Kassán a Rovás közösség házában tartott gróf Széchenyi István szellemi hagyatékáról előadást Buday Miklós a Széchenyi Alapítvány elnöke.

hirdetés

A kassai konzul közvetítésével kereste meg Kovács Ágnes a Rovás ügyvezetője a kiadó Lodod Bt-t, hogy érdeklődjön a Hitel mai magyar nyelvű kötetről. Nyáron a rendszeresen szervezett tihanyi táborban vetődött fel, hogy az egyesület szívesen hallgatna előadást Széchenyi szellemi hagyatékáról. Október 4-én Kassán a Rovás székhelyén került sor az előadásra, ahol a mintegy harminc érdeklődő megtöltötte a termet. Kovács Ágnes bevezető szavai után Széchenyi műveiről és a „Hitel mai magyar nyelven” című könyvről az átírás szükségességéről tartotta meg vetített képekkel illusztrált előadását Buday Miklós.

 

A szervezők a meghívóhoz mellékeltek egy Széchenyi-totót is, amelyben Széchenyi általános életrajzi adatain túl a fele kérdés Széchenyi felvidéki tevékenységével kapcsolatos kérdés volt. Sajnos egy megfejtés sem érkezett – lehet, hogy túlságosan nehéz volt – , talán éppen ezért még nagyobb hangsúlyt kell adni annak, hogy Széchenyi-ismeret aktívan segítheti mai problémáink, feladataink megoldását.

A rovás közösségről a következők olvashatók az interneten:
„A Rovás Polgári Társulás alkotói és tagjai magasan kvalifikált értelmiségiek, szakemberek, a kortárs művészvilág számára többé vagy kevésbé ismert egyéniségek, középiskolák és egyetemek tanárai vagy szabadúszó, neves művészek. A tagságot azonban nemcsak művészek alkotják, hanem azonos hullámhosszon lévő értelmiségiek.
Löffler Béla kassai szobrász villájában (hajdan Szent László utca, ma Kmeťova 34), amely nagy kerttel, udvarral, tetőtér-beépítéssel, műtermekkel, műhelyekkel, egész pincerendszerrel rendelkezik, hozta létre a Rovás Civil Szervezet az Akadémiát – művészek szabad egyesületét. Önerőből beindítottak egy kisgalériát, egy klubot és egy művészkávézót, műtermekkel, oktatótermekkel, műhelyekkel, szálláslehetőséggel...
2010-ben a Társulás Pro Cultura Hungarica díjban részesült, 2015 szeptemberében Magyar Termék Nagydíjat kapott a Rovás (elsősorban a szerkezete végett), mint olyan szellemi termék, amelynek színvonalát a Magyar Állam garantálja.”


A Rovásról részletesebben itt tájékozódhat>>

 

 

 

hirdetés