http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2015-03-13 14:44

Hungarikum bemutató Amerikában

|

A Földművelési Minisztérium Hungarikum Főosztályától arról kaptunk tájékoztatást, hogy szórólapokkal, kiadványokkal csatlakozhatunk egy amerikai road show-hoz - Hrivnák Tünde a ByMe design márka tulajdonosának Hungarikum kiállítással egybekötött amerikai körútjához -, amely 2015. április 28-tól május 15-ig tart, és Washington, New York, Sarasota és Miami városokat érinti.
hirdetés

A Széchenyi Alapítvány, mint a "Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka" nevű hungarikumnak a kezelője mintegy 1000 képeslapot és a hungarikumot bemutató szórólapot tud a road show rendelkezésre bocsátani.


Részlet a levélből:

"Tisztelt Hungarikum Tulajdonos/Képviselő!

Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Hungarikum Főosztály támogatja Hrivnák Tünde a ByMe design márka tulajdonosának Hungarikum kiállítással egybekötött amerikai körútját.

A fiatal divattervező nem először mutatkozik be az amerikai magyar közösségnek illetőleg az amerikai közönség számára, hiszen két évvel ezelőtt a Washingtonban megrendezett Smithsonian Folklife Festival-on óriási sikere volt az általa tervezett kalocsai és matyó hímzésmintákkal készült ruhakollekcióknak.

A mostani rendezvény-sorozat célja, hogy az amerikai magyarság minél jobban megismerje a Hungarikumokat, közte a kalocsai és mezőkövesdi népművészeti motívumokat, illetve e hagyományőrző minták mindennapi életben való viseletét.

Az esemény rendkívül jó alkalmat teremt a Hungarikumok népszerűsítésére a tengerentúlon, ezért a divatbemutatók mellett tervezzük a Hungarikumok bemutatását és kiállítását. Az rendezvény magas színvonala és kiemelt fontossága miatt szeretnénk a segítségét kérni abban, hogy biztosítson számunkra magyar, vagy kétnyelvű (magyar-angol) szóróanyagot, melyet eljuttatunk az amerikai rendezvény egyes helyszínekre.

A road show 2015. április 28-tól május 15-ig tart, melyet Washington, New York, Sarasota és Miami állomásokon rendezünk. Az első rendezvény 2015. május 1-én Washingtonban megrendezésre kerülő Magyar Bál, (Sheraton Premier Hotel) ahol kb. 200-250 fő lesz jelen, köztük diplomaták, az üzleti élet és a közélet prominens személyiségei.

A nyomtatványokat, kiadványokat kérjük a Hungarikum Főosztályra szíveskedjenek eljuttatni 2015. április 15-ig személyesen, vagy postai úton. [...]"

 

 

Az illendőség kérdése persze mindíg felvetődik, hogy hogyan fér meg együtt a legnegyobb magyar szellemi öröksége más műfajokkal, ízekkel és motívumokkal? Véleményem szerint minden a tállalástól függ.  Csak bízhatunk abban - hiszen nincs beleszólásunk -, hogy megfelelően és ízlésesen fog megférni gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka a többi ízek mellett. 

 

 

Buday Miklós