http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2015-03-03 14:09

Mit kell tenni a Széchenyi-kultusz növelése érekében?

|

Ezzel a címmel körkérdést tettünk fel a Széchenyi-tisztelőknek. Pár napon belül 60-an válaszoltak, és mintegy 180 javaslatot kaptunk.
A körkérdésre felfigyelt a Lánchíd Rádió és interjút készített Horváth Ágnes szerkesztő Buday Miklóssal a Széchenyi Alapítvány elnökével és Körösiné dr. Merkl Hildával a Budakeszi Széchenyi Kör elnökével.
Az interjú meghallgatható.
hirdetés
A brainstorming jellegű ötletek felhasználásával készítettünk egy összeállítást, amelyet az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont (röviden Eszterháza Központ) főigazgatója Bodrogai László kért tőlünk, mert immár a nagycenki kastély és benne a Széchenyi Múzeum is hozzájuk tartozik. A múzeum keretében szeretnének Széchenyi Kutatóközpontot is működtetni, és a Széchenyi-ismeret növelésében aktívan közreműködni.

Ezúton mondunk köszönetet minden javaslattevőnek, és továbbra is azt kívánom, hogy gondolkozzunk azon - ha már egyszer meggyőződtünk arról, hogy manapság is nagy szükségünk van Széchenyire -, hogy mit kell tenni szűkebb és szélesebb környezetünkben, valamint legyen tehetségünk a kezdeményezésen túl a véghezvitelre is.

A „Gróf Széchenyi István szellemi örökségének ápolásával, megismerésével és befogadásával kapcsolatos legfontosabb állami és civil feladatokról röviden” című összeállításunkat átadtuk, és bízunk abban, hogy hasznosulni fog. (A későbbiekben ezt a Széchenyi Fórumon is közzé fogjuk tenni.)
Voltak olyan javaslatok is, amelyeket nem építettünk be, nem azért mert nem értünk vele egyet, hanem még idő előttinek tartjuk. Például Petrovics Zsuzsanna kilenc javaslata közül az első így hangzik: "Az országgyűlési képviselők kötelező, nyilvános vetélkedője Széchenyi munkásságáról, honatyai nagyságáról."


A Lánchíd Rádióban február 19-én sugárzott műsor itt>> meghallgatható. Ajánlunk szíves figyelmükbe.

Buday Miklós