http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-03-24 23:28

A Széchenyi Alapítvány 2012. évi jelentései

|
A Széchenyi Alapítvány 2012. évi tevékenységét a hagyományos feladatokon túl a forrásszerzés, különös tekintettel a civil (működési és szakmai) pályázatok lehetőségeinek feltárása és a pályázatok összeállítása, illetve teljesítése jelentette.
hirdetés

Alapítványunk 1987 óta azon tevékenykedik, hogy financiális hátteret és szakmai, szervezési segítséget biztosítson a Széchenyi-tisztelő közösségeknek és egyéneknek. Sajnálatos, hogy a források elapadtak, így az alapítvány tevékenysége fokozatosan átalakult  a finanszírozó tevékenységből a szervező tevékenység felé. Egyre szélesebb körbe keressük a forrásokat (lásd itt), és az utóbbi adőben az önkéntesek bevonásával gyakrabban élünk (lásd itt).


Egy példa: A Logod Bt. felajánlott az alapítványnak 200 példányt egy értékes és szép kivitelű, de immobilitása miatt leselejtezett kiadványból, jelesen Csernavölgyi Antal: Fegyvert, s vitézt éneklek című katonanapló gyűjteményből. 2012 januárjába, amikor a doni kataszrófa emlékére a Mátyás-templomban emlékeztek a bajtársak, akkor akkor a mise végén az elnök szót kért, hogy a jelenlévők fogadják szertettel ajándékként ezt a dokumentumgyűjteményt. Elmondta röviden azt is, hogy a Széchenyi alapítvány milyen célokat tűzött ki, és ha ezeket támogatásra érdemesnek tartják, akkor a Széchenyi Alapítvány köszönettel fogaja a legkisebb adományokat is. Több mint 40000 forintot találtunk a perselyben.

 

Minden tevékenységnek és finanszírozásnak a középpontjában a Széchenyi-ismeret növelési törekvése, illetve annak segítése áll. Itt kell megjegyezni, hogy a Széchenyi Alapítványnak nincsenek fizetett alkalmazottjai, minden önkéntes tevékenység keretében történik.

A 2012-es évet az általános alapítványi tevékenység (Széchenyi nevét viselő iskolák támogatása, a Széchenyi-ismeret egyéni és közösségi szintű terjesztése, a Széchenyi szellemében fogant mai munkálkodás segítése, Széchenyi szellemi hagyatékának ápolása) mellett a forráskeresés (vagy ahogyan dr. Környei Attila mondta annakidején a "koldulás"), illetve a kommunikáció javítása jellemezte. Két fő tevékenységet kell kiemelni:

- a www.szechenyiemlekbizottsag.hu honlap átalakítását, tekintettel arra, hogy beteljesítette funkcióját, de az értékes tartalmai méltók arra, hogy megőrizzük, valamint alkalmassá tettük a folyó széchenyista események, tartalmak befogadására. A honlap fejléce és címe is megváltozott, felvette a 2005-től szünetelő Széchenyi Fórum (print) média nevét

- A Nemzeti Együttműködési Alap működési pályázatán a Széchenyi Alapítvány működésére, a kommunikáció javítására benyújtott pályázaton 250000 forintot nyertünk, amelynek egy részét a kuratórium által már 2004-ben jóváhagyott Széchenyi Kollégiumok munkacímű program elindítására fordíthattuk. Ennek eredményeképp 2013. évre áthúzódóan alakítottuk ki a Széchenyi Fórum portálrendszert, amiről részletesebben itt olvashat.

 

A gazdasági beszámoló, és a különböző jelentések is a fennti tevékenységek jegyeit viselik. Az alábbiakban közreadjuk a 2012. év tevékenységét összefoglaló számszaki és szöveges dokumentumait.


A Széchenyi Alapítvány 2012. évi tevékenységről szóló pénzügyi beszámolói:


A Széchenyi Alapítvány 2012. évi egyszerűsített mérlege itt olvasható.

A Széchenyi Alapítvány 2012. évi kiegészítő melléklete itt olvasható.

A Széchenyi Alapítvány 2012. évi közhasznúsági jelentése itt olvasható.Buday Miklós
elnök
Széchenyi Alapítvány