http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2017-01-08 18:38

A Nagycenki Múzeum eleven módon mutassa be Széchenyi István szellemiségét

|

Egervölgyi Dezső kritikus megjegyzéseit (Kinek készült az új Széchenyi-kiállítás Nagycenken?) nem tudom kommentálni, minthogy sajnos még nem volt alkalmam a kiállítást jelenlegi formájában megtekinteni.
Az alkalmat azonban megragadom arra, hogy vázoljam a Nagycenki Múzeummal kapcsolatos elképzeléseimet.

 

(Egervölgyi cikke itt olvasható>>)

 

A múzeum eleven módon mutassa be Széchenyi István szellemiségét (gondolkodásmódját, filozófiáját, műveltségét, erkölcsiségét, hazaszeretetét, vallásosságát), terveit és munkásságának eredményeit. A főhangsúly a szellemiségen van. Terjessze a múzeum, hogy minden siker előfeltétele a „becsület, az adott szó szentsége, a cselekedetek egyenessége” és a művelődés. Mindezt ugyan el lehet sajátítani azáltal is, hogy elolvassuk könyveit, de sajnos nagyon kevesen vesznek ma kézbe egy írásművet Széchenyitől. A modern médiatechnika elvezetheti azonban a múzeumlátogatókat ehhez azáltal, hogy kíváncsiságukat fölkelti, hogy a legfontosabb gondolatait megérteti és érzelmileg is befogadtatja.


A múzeumot kiegészíteném egy színpaddal, ahol napközben előadásokat lehetne tartani, dokumentációkat, filmeket (pld. Hídember) lehetne vetíteni. Este pedig szórakozásra jutna lehetőség (csupán néhány példát említek: játszani lehetne Német László Széchenyi-jét, Sudár Annamária, Rubold Ödön és Török Máté Üdv, Széchenyi című műsorát, amely Széchenyit hatvan perc alatt a legmagasabb művészi fokon mindenkihez közel tud hozni, és koncerteket rendezni, amelyeken megszólalna Széchényi kedvenc hangszere, a csákány, hallhatnánk Széchenyi Istvánnak ajánlott zeneműveket vagy a Széchényi-család komponáló tagjainak műveit.)


Minden nép és minden individuum vágyik példaképekre. Lenin, Sztálin és Rákosi után a magyar nép megérdemel egy valódi példaképet. Én nem tudok jobbat, mint Széchenyit ajánlani. Ezt nyilvánvalóan honatyáink is így látják, hiszen2016-ban a nagycenki Széchenyi kastélyt nemzeti emlékhellyé nyilvánították. Első lépés lehetne ahhoz, hogy Nagycenk nemzeti zarándokhellyé váljon. Ha ez a látogatás mindenkinek élményt nyújtana, ami a múzeum kialakításán múlik, talán elérhető lenne, hogy minden magyar ember életében legalább egyszer meglátogassa Nagycenket. Napi 200-300 látogató természetesen megfelelő infrastruktúrát kíván, de ha ezt hozzáértően alakítanák ki,akkor a vállalkozás anyagilag sem lenne deficites.

 

 

Széchényi Kálmán

a Széchényi Családegyesület seniorja