http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-02-18 16:49

Maradhat-e pusztába kiáltott szó Széchenyi szava?

|

Hetvenöt éve, 1941-ben Kassán szintén alakult Széchenyi-emlékbizottság.
Az emlékbizottság 1941. évi szeptember 21-én, Széchenyi születésének százötvenedik évfordulóján egyhangúlag elhatározta, hogy a legnagyobb magyar tanításának megismerésére és gyakorlati megvalósítására lelki közösséget alakít. Ezt a közösséget Széchenyi Testvériségnek hívták, mely annak idején körlevelet küldött szét.

Egy Széchenyitől vett idézettel indították soraikat: „Nem a mennyiség, hanem a minőség a szelleme erőnek sarkalata, s e szerint éppen nem azért forog veszélyben létünk, mert kevesen vagyunk, hanem mert súlyunk olly parányi..."


Részlet a levélből:

„Nem érzed-e, hogy a Széchenyi sürgette megújhodásra ma nagyobb szükség van, mint valaha? Nem érzed-e, hogy a megújhodás csak tőlünk függ, s mert csak tőlünk függ, felelősek is vagyunk érte?

Nem vagyunk egyesület, nem szedünk tagdíjat, Nem tartunk közgyűléseket, csak megkérdezünk csöndesen: Maradhat-e pusztába kiáltott szó Széchenyi szava?

Ha érzed ezt, hallgass lelkiismereted szavára: állj közénk!

Olvasd és kövesd Széchenyit!

Hallgasd meg Széchenyi igéit hirdető és magyarázó előadásainkat, s fogadd szívesen elveinek gyakorlati megvalósítására irányuló elgondolásainkat!

Nem várunk gyors választ. Vess előbb számot magaddal! Inkább később jöjj, de csatlakozásod őszinte legyen!

Minél többen s minél őszintébben fogunk össze, annál közelibb, annál teljesebb a megújhodás. Ha velünk érzel, tedd magadévá mozgalmunkat! Említsd meg azoknak, akikről reméled, hogy csatlakoznak hozzánk, és hogy személy. szerint hívhassuk őket, közöld velünk pontos címüket!”


Valóban érdemes levenni a polcról Széchenyi írásait!

A teljes cikk a Felvidék Ma portálon itt olvasható>>